Externe

Bulgaria se pregătește pentru alegeri anticipate în urma eșecului formării unui nou guvern

schedule 29 mar. 2024, 13:09

Bulgaria se pregătește pentru alegeri anticipate în urma eșecului formării unui nou guvern
Bulgaria se pregătește pentru a șasea oară în trei ani pentru alegeri, după eșecul rotativei guvernamentale și refuzul ITN de a forma guvernul.

Bulgaria se îndreaptă spre o nouă rundă de alegeri anticipate, după ce tentativa de rotativă guvernamentală a eșuat, determinând partidul populist ITN să refuze mandatul de formare a unui nou executiv. Aceasta va fi a șasea oară în ultimii trei ani când bulgarii sunt chemați la urne pentru a-și alege reprezentanții parlamentari.

Președintele Rumen Radev se confruntă acum cu sarcina de a numi un prim-ministru interimar care să conducă un cabinet cu rolul de a organiza alegerile. Această decizie vine după ce partidul de centru-dreapta GERB și fostul său partener de coaliție 'Continuăm Schimbarea' (PP) au declarat că nu pot forma un nou guvern, în ciuda acordului care prevedea o rotativă guvernamentală.

La începutul lunii martie, premierul Nikolai Denkov din partea PP și-a dat demisia, conform înțelegerii, pentru a-i ceda locul ministrei de externe, Maria Gabriel, din partea GERB. Cu toate acestea, Gabriel nu a reușit să formeze un nou guvern, iar ulterior ITN a refuzat și el mandatul.

Bulgaria, cel mai sărac membru al Uniunii Europene și unul dintre cele mai corupte state ale acesteia, a fost marcată de instabilitate politică începând cu protestele anticorupție din 2020. În absența unei coaliții stabile, țara a fost condusă de guverne interimare numite de președintele Radev.

La alegerile din aprilie anul trecut, GERB a obținut 69 de locuri în parlamentul de 240 de locuri, iar blocul condus de PP a obținut 64 de locuri. Conform constituției, parlamentul bulgar nu trebuie să se dizolve înainte de alegerile anticipate.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---