Social

Drumul din România spre Grecia s-ar putea scurta. Ce au propus vecinii bulgari

schedule 29 ian. 2024, 08:08

Drumul din România spre Grecia s-ar putea scurta. Ce au propus vecinii bulgari
Foto: ROMPRES/FOTO

Mai mulți europarlamentari au propus autorităților elene să nu mai existe controale la frontieră pentru români și bulgari, la intrarea cu mașina în Grecia. Dar aceasta nu este singura măsură care ar putea scurta drumul spre destinația de vacanță favorită a românilor. Bulgaria are în plan să investească 3 miliarde de euro în drumuri de mare viteză, care să o lege de România și Grecia. 

Peste 1,3 milioane de români au mers în 2023 în Grecia, acolo unde și-au petrecut vacanțele și 250.000 au ales plajele din Bulgaria. Dar an de an, în sezonul estival, se formează cozi infernale la cămile dintre Bulgaria și Grecia. Pentru favorizarea sectorului turistic, patru europarlamentari, doi români, un bulgar și un grec, au propus ridicarea controlului la frontiera terestră dintre cele trei țări. 

Propunerea va fi analizată de ministrul Imigrației și Azilului de la Atena. Deja fac lobby pentru asta şi patronatele elene din turism, care se bazează pe turiştii români şi bulgari. 

Ruta către Thasos, de pildă, va fi mai scurtă după ce autoritățile bulgare vor construi cu 3 miliarde de euro drumuri de mare viteză, care să lege țara de vecinii de la sud și nord. 

„România astfel ar fi contectată cu turişti din Grecia, din Turcia, din Bulgaria, care ar veni spre România. Iar pentru turiştii români ar fi din nou o cale de acces foarte bună către Istanbul, către Alexandropolis, Salonic ori Burgas şi Varna”, spune Cristian Bărhălescu, fost secretar de stat în Ministerul Turismului, conform Observator.

Coridorul ar putea să lege oraşul grecesc Alexandropolis de autostrada A1 din Bulgaria, care duce spre Burgas. O nouă autostradă va conecta Burgas de Varna. De aici sunt plănuite două drumuri expres către România: unul spre Vama Veche, unde se poate face legătura cu Constanța prin viitoarea Autostradă a litoralului, iar al doilea pleacă din Varna și duce spre Călărași, unde, pe viitor, s-ar putea uni cu un drum expres care merge până la Galați. 

„Anul acesta vom scoate la licitaţie un drum alternativ la DN 39. Această autostradă, de fapt, se va numi alternativa Techirghiol, ea se va opri undeva după Olimp, dar de acolo se va continua cu alt drum şi se va duce înspre Vama Veche”, a explicat Alin Şerbănescu, purtător de cuvânt CNAIR.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---