Externe

Lukașenko, despre problema Transnistriei: Vestul ar vrea unirea României cu R. Moldova pentru „a o face pro-occidentală”

schedule 27 feb. 2023, 04:58

Lukașenko, despre problema Transnistriei: Vestul ar vrea unirea României cu R. Moldova pentru „a o face pro-occidentală”
Foto: Shutterstock.com

Republica Moldova se teme că este următoarea țintă a președintelui rus Vladimir Putin, mai cu seamă cu cât liderul de la Kremlin este mai preocupat ca niciodată de situația de la granița cu Transnistria. Din Minsk, președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, a venit cu o altă variantă. Șeful de stat a afirmat că Vestul ar vrea unirea României cu Republica Moldova pentru „a o face pro-occidentală”.



Alexandr Lukașenko a vorbit despre problema Transnistriei

„Occidentul ar dori să rezolve dintr-o singură lovitură problema cu Rusia și Transnistria pentru a închide această "gaură gri", cum se spune, și a uni Moldova cu România sau a o face pro-occidentală. Acesta este scopul lor. Ucrainenii nu au nevoie de asta. Nu cred că ucrainenii vor înnebuni şi vor dezlănţui un al doilea front în Transnistria”, a declarat Aleksandr Lukașenko, președintele Belarusului. 

În acest timp, ministrul Apărării din Ucraina s-a filmat la bordul unui tanc de luptă Leopard, primit din Polonia, în vreme ce întreba ironic dacă acesta este drumul spre Moscova, iar președintele de la Kiev, Volodimir Kelenski, a prezentat unor jurnaliști de televiziune adăpostul său temporar unde susține că locuiește de la începutul războiului. 

Putin acuză Occidentul că vrea să lichideze Rusia

Vladimir Putin își crește capacitățile militare nucleare ca răspuns la acțiunile NATO, fiind convins că Alianța are ca scop principal lichidarea Rusiei. Între timp, rușii continuă să bombardeze masiv localitățile de pe linia frontului pentru a putea avansa și se laudă că au capturat un sat aflat la nord de Bahmut. Forțele ucrainene, în schimb, susțin că toate localitățile din jurul orașului-cheie au rămas sub controlul Kievului.

„Centrul global de forță și curaj este acum chiar aici, în Ucraina, chiar în oamenii noștri care ne apără statul”, a declarat Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei.

Liderul de la Kiev a afirmat, într-un interviu pentru canalul de stat Rossia-1, că și-a mărit capacitățile militare nucleare, argumentând că nu a avut de ales.

„În condițiile de astăzi, când toate marile țări din NATO și-au declarat ca principal obiectiv să ne provoace o înfrângere strategică, astfel încât poporul nostru să sufere, așa cum spun ei, cum putem ignora capacitățile lor nucleare?
Cu atât mai mult, că ei furnizeaza în Ucraina armament în valoare de zeci de miliarde de dolari. Asta presupune participarea la conflict”, a spus Vladimir Putin, președintele Rusiei.

Președintele rus afirmă că Occidentul este complice indirect la crimele comise de Ucraina

„Ei au un singur scop - să desființeze fosta Uniune Sovietică și principala sa parte - Federaţia Rusă. După asta poate ne vor primi în aşa numita familie a popoarelor civilizate”, a continuat Vladimir Putin.

Și Statele Unite ale Americii au fost luate în vizor. „Lumea trebuie să schimbe. Noi nu ne-am opus niciodată acestui proces, inclusiv în cazul Organizației Națiunilor Unite, gadindu-ne și la reformarea acestei organizații, dar ne-am opus dintotdeaua faptului că nouă lume care se formează să fie construită doar în interesul unei singure ţări, în cazul dat, Statele Unite”, a adăugat acesta.

Declarațiile sale vin în contextul în care liderii NATO vor să strângă legătura cu Ucraina pentru a încuraja discuțiile de pace cu Rusia, conform unor surse citate de Wall Street Journal. Reprezentanții guvernului german spun însă că discuțiile nu avansează.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 18 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

25 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9763 RON
-0.00090
USD
USD: 4.6625 RON
0.01140
GBP
GBP: 5.8158 RON
0.01360
HUF
HUF: 1.2637 RON
0.00320
BGN
BGN: 2.5443 RON
-0.00040
CHF
CHF: 5.1291 RON
0.00100
Convertor valutar

Rezultat: ---