Social Politic Știri externe

Zelenski: „Rusia vrea să distrugă Republica Moldova”

schedule 09 feb. 2023, 15:02

Zelenski: „Rusia vrea să distrugă Republica Moldova”
Oleksandr Osipov / Shutterstock

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, în cadrul discursului de la Consiliul Europei, că Rusia intenționează să distrugă Republica Moldova pe plan politic. Liderul de la Kiev a afirmat că a atenționat-o și pe Maia Sandu, președintele Republicii Moldova.

Zelenski atenționează Republica Moldova. Rusia urmărește să distrugă țara

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că autoritățile de la Moscova au stabilit un plan prin care urmăresc distrugerea Republicii Moldova pe plan politic. Liderul de la Kiev spune că deține aceste informații de la un spion ucrainean.

Zelenski a atenționat-o și pe Maia Sandu despre planul diabolic al rușilor și susține că Moscova urmărește să pună stăpânire pe teritoriul dintre Nistru și Prut.

„Am vorbit cu președinta Republicii Moldovei, Maia Sandu, am informat-o despre ce a reușit să afle spionajul nostru, despre planul rusesc privind distrugerea situației politice în Republica Moldova. Un act rusesc care arată cine, când și cum vrea să distrugă țară, cine vrea să schimbe ordinea democratică și să instituie control asupra ei. Am preîntâmpinat despre acestea riscuri Moldova, pentru a o apăra. Fiecare dintre voi ar fi făcut așa. Nu știm dacă la Moscova a fost dat ordinul să fie aplicat acest plan, dar am văzut că sunt tentative. Au încercat asta contra Ucrainei, contra altor țări din Europa”, a declarat președintele Ucrainei. 

Momentan, administrația prezidențială de la Chișinău nu a venit cu o reacție referitoare la declarațiile făcute de Zelenski.

Lavrov spune că Republica Moldova ar putea avea soarta Ucrainei

Anterior, șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a lansat o serie de amenințări la adresa Republicii Moldova. Acesta a declarat că țara ar putea avea aceeași soartă ca cea a Ucrainei, mai ales după ce Maia Sandu și-a manifestat dorința de a introduce ţara în NATO sau de a o uni cu România.

„Acum, Moldova este privită pentru acest rol. În primul rând, pentru că au putut să pună un președinte în fruntea țării prin metode destul de specifice, departe de a fi liber democratice, un președinte care vrea în NATO, are cetățenia română, este pregătită să se unească cu România și, în general, este pregătită pentru aproape orice”, a spus reprezentantul Kremlinului. 

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) de la Chișinău au negat acuzațiile, afirmând că acestea fac parte din strategia diplomației ruse. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 2 voturi
Nu: 10 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

12 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9736 RON
-0.00080
USD
USD: 4.627 RON
-0.05730
GBP
GBP: 5.827 RON
0.00380
HUF
HUF: 1.293 RON
0.00350
BGN
BGN: 2.5429 RON
-0.00040
CHF
CHF: 5.3208 RON
0.01850
Convertor valutar

Rezultat: ---