Externe

Discursul lui Vladimir Putin după rebeliunea lui Prigojin. A oferit grupului Wagner trei variante: „Mă voi ține de cuvânt”

schedule 27 iun. 2023, 06:44

Discursul lui Vladimir Putin după rebeliunea lui Prigojin. A oferit grupului Wagner trei variante: „Mă voi ține de cuvânt”
Foto: Capturi video

Președintele Vladimir Putin s-a adresat populației, luni seară, în cadrul unei transmisiuni televizate, la două zile după rebeliunea grupului Wagner, condusă de Evgheni Prigojin. Liderul rus a desființat indirect gruparea și le-a oferit mercenarilor trei variante: fie se înscriu în armata rusă, fie pleacă în Belarus sau direct acasă. 

Vladimir Putin a oferit trei variante grupului Wagner al lui Prigojin după rebeliune

Vladimir Putin a declarat că orice încercare de revoltă sau șantaj va eșua în Rusia, după rebeliunea mercenarilor Wagner. De asemenea, șeful de stat i-a mulțumit lui Aleksander Lukașenko pentru că a intermediat pacea cu luptătorii lui Prigojin. 

Președintele rus a mai spus și că toate deciziile necesare pentru a neutraliza amenințarea au fost luate încă de la început. Revolta ar fi fost înăbuşită oricum, iar organizatorii şi-au dat seama că acţiunile lor au fost criminale, a subliniat el.

„- Dragi prieteni, mă adresez încă o dată cetățenilor ruși. Mulțumesc pentru solidaritate, pentru unitate, pentru patriotism. Orice încercare de discordie internă este sortită eșecului. Toți s-au unit împotriva insurecției. Întreaga societate rusă a acționat pentru Patrie.
- De la început s-a făcut totul pentru a neutraliza amenințarea. În orice caz, revolta ar fi fost înăbușită.
-Trebuia să fi înțeles asta. Au înțeles totul. Au înțeles că au mers împotriva statului, ceea ce însemna că Rusia este amenințată, ceea ce însemna că ar putea afecta frontul.
- Ei i-au trădat pe cei pe care i-au atras în crimele lor. Au vrut să-i facă să tragă în ruși. Occidentul, Ucraina, "pseudo-patrioții" din Rusia, toți voiau ca rușii să tragă unii în alții. Dar au eșuat și au făcut o greșeală.
- Le mulțumesc tuturor soldaților ruși, tuturor celor care și-au păstrat loialitatea față de Rusia. Eroismul lor a împiedicat Rusia să se destrame.
- În același timp, cea mai mare parte a luptătorilor Wagner sunt patrioți ai Rusiei. Au fost orbiți. De la început, la ordinele mele, am făcut asta fără vărsare de sânge pentru a le permite celor care au greșit să se răzgândească. Pentru a-și înțelege greșeala.
- Le mulțumesc acelor soldați și comandanți Wagner care nu au greșit. Aveți șansa de a continua să luptați pentru Rusia. Să vă întoarceți la cei dragi. Să mergeți în Belarus.
- Mă voi ține de cuvânt. Alegerea este a voastră.
- Consolidarea națiunii a făcut toată diferența. Este ceea ce ne-a permis să rămânem uniți și fermi”, este o parte din discursul lui Putin. 

Mesajul lui Prigojin, la două zile după revolta grupului Wagner/Rusia verifică dacă serviciile secrete occidentale au fost implicate

Într-un mesaj audio de 11 minute publicat pe Telegram, liderul grupului Wagner a spus: „Nu a fost scopul nostru să răsturnăm regimul”, a punctat Evgheni Prigojin, potrivit The Guardian.

El a spus că scopul „marșului” a fost pentru a evita distrugerea grupului militar și în semn de protest față de conducerea „ineficientă” a războiului din Ucraina, și nu de a răsturna guvernul de la Moscova.

Acesta a declarat că „societatea a cerut-o” (n.r. revolta) și a completat că aceasta a arătat că există „probleme serioase cu securitatea pe întreg teritoriul țării noastre”. 

„Ne-am oprit în acel moment, când a devenit clar că va fi vărsat sânge”, a continuat el. De asemenea, Prigojin a acuzat din nou Ministerul rus al Apărării că a țintit trupele sale cu focuri de artilerie.

Între timp, Rusia verifică dacă serviciile secrete occidentale au fost implicate în revolta mercenarilor Wagner, a confirmat ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, conform agenției TASS.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---