Externe

Zelenski cere ajutor ONU și Turciei, după ce Rusia s-a retras din acordul cerealelor. Decizia, condamnată de mai multe voci, printre care ONU și SUA

schedule 18 iul. 2023, 10:06

Zelenski cere ajutor ONU și Turciei, după ce Rusia s-a retras din acordul cerealelor. Decizia, condamnată de mai multe voci, printre care ONU și SUA
Foto: Volodimir Zelenski/Facebook

Atacul asupra podului Kerci din Crimeea va avea parte de un răspuns, a amenințat președintele rus Vladimir Putin, acuzând Kievul de terorism. Doi civili, soț și soție, au murit în urma exploziei, iar fiica lor ar fi internată în spital cu răni grave. La scurt timp după lovirea podului, Moscova și-a anunțat retragerea din acordul cerealelor, susținând că au luat această decizie din cauză că propriile lor produse agricole sunt supuse sancțiunilor. În acest context, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut ajutorul ONU și Turciei. Ucraina vrea să se găsească o soluție pentru ca transportul cerealelor să continue și fără acordul Rusiei. Hotărârea a fost condamnată de mai multe voci, printre care NATO și Statele Unite. 

Retragerea Rusiei din acordul cerealelor, probleme pentru Zelenski. Președintele rus cere ajutor ONU și Turciei

Vladimir Putin a promis că nu va lăsa nepedepsit noul atac al ucrainenilor asupra podului Kerci din Krimeea, al doilea de la începutul războiului.

„Ceea ce s-a întâmplat este un alt act terorist al regimului de la Kiev. Această crimă este lipsită de sens din punct de vedere militar. Nu are sens, deoarece podul din Crimeea nu a fost folosit pentru transport militar de multă vreme”, a declarat președintele Rusiei.
„Ancheta a identificat persoane din serviciile speciale ucrainene și formațiunile armate implicate în organizarea și executarea acestei infracțiuni”, a transmis Svetlana Petrenko, purtătoare de cuvânt a Comitetului de anchetă al Rusiei.

Riposta rușilor după atacul cu drone asupra podului Kerci: Moscova iese din acordul cerealelor din Marea Neagră 

La puțin timp de la atacul podului Kerci, Rusia a anunțat că iese din acordul cu privire la cerealele din Ucraina.  „De îndată ce partea stipulată a acordurilor Mării Negre legate de Rusia va fi îndeplinită, Rusia va reveni imediat la punerea în aplicare a acordului”, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin.

„Faptul că Rusia că nu dorește să extindă acordul privind transporturile de cereale peste Marea Neagră este o veste proastă”, Olaf Scholz, cancelarul german.
„Sute de milioane de oameni se confruntă cu foamea, iar consumatorii se confruntă cu o criză globală a costului vieții și vor plăti pentru asta”, Antonio Guterres, secretar general al ONU.
„Este doar un alt exemplu de insensibilitate rusă și nesocotire a vieților și mijloacelor de existență ale oamenilor”, Samantha Power, administrator USAID.

Erdogan, singurul optimist

Singirul optimist este președintele turc Recep Erdogan. „Cred că prietenul meu, președintele Putin, dorește ca acest pod umanitar să continue”, a afirmat Recp Tayyip Erdogan.

Decizia a fost condamnată de Zelenski, care se declară consternat de faptul că cineva crede că are puterea de a lua mâncarea unei întregi națiuni. Drept urmare, el a solicitat ca acordul să meargă mai departe, așa încât Ucraina să se poată folosi în continuare de coridorul din Marea Neagră.

Președintele Ucrainei a afirmat că le-a trimis scrisori oficiale președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, și secretarului general al ONU, Antonio Guterres, „cu propunerea de a continua Iniţiativa Cerealelor de la Marea Neagră sau a unui echivalent al acesteia într-un format trilateral”. 

„Ucraina, ONU şi Turcia pot asigura în comun operarea coridorului alimentar şi inspecţia navelor”, a precizat Zelenski. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---