Externe Politic

Zelenski ar putea efectua o vizită în România în acest an. La ce evenimente ar participa președintele ucrainean

schedule 27 iul. 2023, 10:29

Zelenski ar putea efectua o vizită în România în acest an. La ce evenimente ar participa președintele ucrainean
Oleksandr Osipov / Shutterstock.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, ar urma să efectueze o vizită în România în acest an, în calitate de invitat la Summitul celor Trei Mări, care va avea loc la București.

Zelenski ar urma să vină în România. Scopul vizitei oficialului ucrainean

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, ar putea veni în vizită în România până la finalul acestui an. Se pare că liderul de la Kiev va participa la Summitul celor Trei Mări, care se va desfășura la București.

Este posibil ca președintele Volodimir Zelenski să vină în România în luna septembrie și să participe la Summitul celor Trei Mări, dar nu este sigur, pentru că nu s-au terminat de împărțit invitațiile. E o informație venită pe surse. Nu există o confirmare oficială dacă președintele Ucrainei va veni în România”, au menționat mai multe surse din presă.

Aceasta ar fi prima vizită pe care președintele ucrainean ar efectua-o în România. Anul trecut, Volodimir Zelenski a susținut un discurs în Parlamentul României prin videoconferință.

Summit-ul celor Trei mări este organizat începând din anul 2016 și a ajuns la a 8-a ediție. În toți acești ani, evenimentul a fost găzduit de mai multe capitale europene. Printre obiectivele acestei inițiative se numără promovarea de proiecte în domenii precum Transporturi, Energie și Digitalizare.

În aprilie 2022, prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, a efectuat o vizită de lucru în Ucraina. Acesta a fost însoţit de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi de ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu.

Discursul lui Zelenski în Parlamentul României

În aprilie 2022, Volodimir Zelenski a susținut un discurs în Parlamentul României, în care a vorbit despre situația din Ucraina și că anume acolo se decide soarta Europei Centrale. Liderul de la Kiev a mai menționat că după ce au câștigat unele oraşe din sudul Ucrainei, militarii ruși s-ar îndrepta spre Republica Moldova.

Fiecare politician dintr-o lume democratică trebuie să apere necesitatea de a oferi Ucrainei toate armele necesare. Pentru că pe câmpul de luptă se decide cine va fi învingător în acest război - libertatea sau tirania. Toţi cei de care depinde acest lucru trebuie să facă tot posibilul pentru a aduce rapid şi inevitabil în faţa justiţiei pe toţi militarii ruşi şi liderii lor care sunt vinovaţi de comiterea crimelor împotriva civililor pe teritoriul temporar ocupat al Ucrainei. Astăzi, am convenit cu Uniunea Europeană acordarea unui sprijin financiar şi tehnic echipei de investigare Eurojust, a statelor membre ale UE şi Curţii Penale Internaţionale”, a afirma președintele Ucrainei.
Cred că leadership-ul României va fi unul dintre factorii decisivi în restabilirea dreptăţii şi protejarea vieţii normale atât în regiunea noastră, cât şi în Europa în ansamblu. Sunt încrezător că România şi companiile româneşti vor participa şi la programul de reconstrucţie postbelică al Ucrainei. Invităm partenerii noştri din Europa să preia patronajul asupra unui oraş, regiune sau industrie care a suferit în urma agresiunii Rusiei”, completa liderul de la Kiev.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---