Externe

Premierul Ungariei, Viktor Orban, în vizită oficială la Kiev pentru întâlnire cu președintele Zelenski

schedule 02 iul. 2024, 09:16

Premierul Ungariei, Viktor Orban, în vizită oficială la Kiev pentru întâlnire cu președintele Zelenski
Alexandros Michailidis / Shutterstock
Viktor Orban se va întâlni cu Volodimir Zelenski la Kiev, marcând prima vizită în Ucraina de la conflictul cu Rusia.

Premierul ungar Viktor Orban este așteptat să ajungă la Kiev marți, 2 iulie, pentru o întrevedere cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Aceasta va fi prima vizită a liderului maghiar în Ucraina de la declanșarea conflictului armat cu Rusia în februarie 2022.

Vizita vine într-un moment semnificativ, la o zi după ce Ungaria a preluat președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Relațiile dintre Ungaria și Ucraina au fost tensionate, în special din cauza poziției Ungariei față de conflictul ucrainean și a politicii sale externe apropiate de Rusia.

În ciuda opoziției față de furnizarea de ajutor militar pentru Ucraina și a declarațiilor anti-ucrainene ale lui Orban, vizita la Kiev ar putea semnala o schimbare de atitudine sau cel puțin o deschidere pentru dialog. În trecut, guvernul ungar a blocat inițiativele UE de a oferi asistență financiară și militară Ucrainei și a criticat Kievul pentru tratamentul minorității maghiare din țară.

Detaliile întâlnirii dintre cei doi lideri nu au fost încă dezvăluite, iar niciun comentariu oficial nu a fost făcut de către anturajele celor doi. Întâlnirea urmează discuțiilor pe care Orban și Zelenski le-au avut săptămâna trecută la Bruxelles, în marja unui summit european unde a fost semnat un pact de securitate între UE și Ucraina.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 13 voturi
Nu: 21 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

34 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9771 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6264 RON
0.01980
GBP
GBP: 5.8751 RON
-0.00570
HUF
HUF: 1.2596 RON
-0.00450
BGN
BGN: 2.5447 RON
CHF
CHF: 5.1228 RON
0.01580
Convertor valutar

Rezultat: ---