Speciale Externe

Ungaria întărește legăturile în domeniul apărării și comerțului internațional cu Suedia și Iranul

schedule 23 feb. 2024, 12:25

Ungaria întărește legăturile în domeniul apărării și comerțului internațional cu Suedia și Iranul
Laszlo66/Shutterstock
Ungaria întărește legăturile cu Suedia și Iranul prin acorduri de apărare și comerț, în timp ce pregătește ratificarea aderării Suediei la NATO.

Ungaria se află în centrul atenției internaționale, având în vedere recentele mișcări diplomatice și comerciale care au ca scop consolidarea relațiilor cu Suedia și Iranul. Premierul ungar Viktor Orban a anunțat că Ungaria va semna un acord semnificativ privind industria de apărare cu Suedia, în contextul în care Ungaria se pregătește să ratifice aderarea Suediei la NATO. Între timp, ministrul maghiar de externe, Peter Szijjarto, a vizitat Iranul, semnând acorduri comerciale care vizează sectoare precum agricultura și industria alimentară.

În cadrul unei întâlniri cu omologul său suedez, Ulf Kristersson, la Budapesta, Orban a subliniat că acordul de apărare și obiectivele de cooperare militară vor fi serioase, având în vedere dimensiunea Ungariei. Acest anunț este făcut înainte ca Parlamentul Ungariei să aprobe cererea Suediei de aderare la NATO, un vot programat pentru ziua de luni. Ungaria este ultimul membru al NATO care nu a ratificat încă aderarea Suediei, această întârziere generând tensiuni în relațiile internaționale, în special cu Statele Unite. Totodată, Ungaria are un contract de închiriere pentru avioane de luptă Gripen, fabricate de compania suedeză Saab, semnat încă din anul 2001.

Pe de altă parte, Ungaria își extinde cooperarea comercială cu Iranul, o țară care se confruntă cu numeroase sancțiuni internaționale datorită nerespectării drepturilor omului și a programului său nuclear controversat. În ciuda acestor sancțiuni, Szijjarto a semnat acorduri care vizează oportunități comerciale în domeniile agriculturii și industriei alimentare, declarând că aceste acorduri vor facilita o mai mare prezență a tehnologiilor agricole și a produselor alimentare maghiare de înaltă calitate pe piața iraniană. În plus, ministrul de externe maghiar a participat la un forum de afaceri maghiar-iranian la Teheran, unde s-au discutat posibilitățile de colaborare în sectoarele neafectate de sancțiuni.


SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---