Politic Externe

Ungaria se opune candidaturii lui Mark Rutte pentru șefia NATO

schedule 06 mar. 2024, 11:26

Ungaria se opune candidaturii lui Mark Rutte pentru șefia NATO
Laszlo66/Shutterstock
Ungaria se opune candidaturii lui Mark Rutte pentru secretarul general al NATO, citând dispute anterioare.

Guvernul Ungariei a anunțat că nu va susține candidatura premierului olandez Mark Rutte pentru funcția de secretar general al NATO. Ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, a exprimat marți, în cadrul unei conferințe de presă, opoziția față de Rutte, afirmând că acesta a încercat în trecut să "îngenuncheze" Ungaria. Szijjártó a făcut referire la poziția lui Rutte privind condiționarea accesului la bugetul Uniunii Europene de respectarea standardelor de stat de drept și la criticile aduse Ungariei în legătură cu o lege controversată privind conținutul LGBTQ.

Rutte, care este în funcție în mod tranzitoriu în Olanda, a fost susținut de Statele Unite, Marea Britanie, Franța și Germania pentru a-l înlocui pe Jens Stoltenberg la conducerea alianței militare occidentale. Cu toate acestea, pentru a obține postul, este necesar consensul tuturor statelor membre NATO, iar Ungaria are drept de veto.

În 2021, Rutte a sugerat că Ungaria ar trebui să părăsească Uniunea Europeană dacă nu împărtășește valorile blocului, în urma adoptării legii care interzice promovarea conținutului LGBTQ către minori. Ungaria, care a fost ultima țară care a ratificat aderarea Suediei la NATO, este de asemenea singurul stat membru al UE care a menținut legături strânse cu Kremlinul după invazia Rusiei în Ucraina.

Mandatul actualului secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, este programat să se încheie în octombrie 2024, după ce a fost prelungit de patru ori în contextul conflictului din Ucraina.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---