Externe

SUA a aplicat restricții pentru persoanele care dețin pașapoarte maghiare. Care este motivul

schedule 01 aug. 2023, 13:13

SUA a aplicat restricții pentru persoanele care dețin pașapoarte maghiare. Care este motivul
Alii Sher/Shutterstock

SUA a introdus restricții pentru cei care dețin pașapoarte maghiare în cadrul programului Visa Waiver. Autoritățile americane au declarat că Budapesta nu a rezolvat problema vulnerabilității de securitate care a fost semnalată de mai multe ori de Washington.

Interdicții pentru deținătorii pașapoartelor maghiare

Budapesta a amânat un vot în parlament cu privire la aderarea Suediei la NATO și a impus restricții cu privire la drepturile LGBTQ impuse de guvernul naționalist al premierului Viktor Orban. Aceste acțiuni au dus la o tensiune a relațiilor dintre cele două guverne.

Ambasada SUA la Budapesta a menționat că perioada de valabilitate pentru unguri în cadrul Sistemului electronic de autorizare a călătoriilor (ESTA) va fi redusă de la doi ani la un an. Ba mai mult, în cadrul sistemului vor fi permise doar vizitele unice, nu și cele multiple.

În perioada anilor 2011-2020, Ungaria a acordat cetățenia maghiară unui număr de aproximativ un milion de persoane, marea majoritate fiind etnici maghiari care locuiesc în țările vecine, "fără să existe măsuri de securitate adecvate pentru a le verifica identitatea", a subliniat ambasada SUA.

Pașapoartele maghiare, o mișcare politică a lui Orban

Se presupune că acordarea cetățeniei maghiare a fost o mișcare politică a lui Viktor Orban cu scopul de a obține cât mai multe voturi la alegerile ulterioare.

Un înalt oficial guvernamental american a declarat că modificările nu se vor aplica în cazul celor 39 de participanți la Programul Visa Waiver și că acestea sunt "unice pentru Ungaria".

"Există o problemă sistemică, și anume că sute de mii de pașapoarte au fost emise între 2011 și 2020 fără a exista cerințe de verificare a identității", a declarat oficialul.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---