Externe

SUA evaluează dacă mai merită să trimită drone în zona Mării Negre, după ce Rusia a forțat doborârea aparatului MQ-9 Reaper - CNN

schedule 17 mar. 2023, 09:12

SUA evaluează dacă mai merită să trimită drone în zona Mării Negre, după ce Rusia a forțat doborârea aparatului MQ-9 Reaper - CNN
Foto: Kit Leong/Shutterstock.com

Statele Unite ale Americii (SUA) fac, în prezent, o evaluare a operațiunilor cu drone în zona Mării Negre, au declarat mai mulți oficiali pentru CNN. Pentagonul căntărește costurile și beneficiile zborurilor după ce Rusia a forțat doborârea unui aparat de zbor la începutul acestei săptămâni. 

SUA evaluează dacă mai merită să trimită drone în zona Mării Negre

Americanii nu au oprit complet zborurile pe timpul cât fac această analiză. Armata a trimis același model de dronă, un MQ-9 Reaper, într-o misiune în aproape aceeași zonă deasupra Mării Negre la puțin timp după ce a avut loc coliziunea, au informat oficialii de la Washington. Acea aeronavă trebuia să cerceteze locul prăbușirii și să monitorizeze rușii în căutarea resturilor. 

Trebuie menționat că SUA iau în considerare un alt zbor cu o dronă deasupra Mării Negre în zilele următoare, au transmis oficialii. Zborul ar urma programul său normal de operare.

Pentagonul vrea să analizeze costurile și beneficiile globale ale zborurilor în aceste misiuni, comparând valoarea potențială a informațiilor aduse de anumite rute cu riscul de escaladare cu Rusia. 

Îngrijorare în rândul militarilor americani. Pentagonul crede că Rusia a recuperat părți din drona doborâtă

Există temeri în rândul unora dintre militarii americani cu privire la limitarea rutelor dronelor, care, susțin ei, ar putea avea un impact asupra colectării de informații legate de război, a declarat un oficial militar de rang înalt. Dar SUA au alternative pentru colectarea informațiilor, cum ar fi sateliții de spionaj.

În plus, Pentagonul crede că Rusia a recuperat din Marea Neagră părți din drona doborâtă, a spus la CNN un oficial american familiarizat cu această chestiune. El a precizat că este vorba, cel mai probabil, de bucăți de fibră de sticlă ori bucăți mici ale dronei MQ-9 Reaper.

Miercuri, CNN a relatat că Rusia a ajuns la locul unde a căzut drona de supraveghere americană în Marea Neagră, dar administraţia Biden a minimizat importanţa epavei dronei sau potenţialul de a culege informaţii sensibile din rămăşiţele aeronavei.

Măsurile SUA după doborârea Reaper

Coliziunea dintre avioanele de vânătoare ruseşti Su-27 şi drona americană a avut loc, marți, la aproximativ 40-50 de mile nautice sud-vest de Crimeea, deasupra Mării Negre, în spaţiul aerian internaţional. Rusia a acuzat SUA că a încălcat spațiul aerian pe care susține că l-a creat pentru „operațiunea militară specială” din Ucraina, iar oficialii americani au spus că Rusia nu a comunicat o astfel de restricție. 

SUA au fost nevoite să doboare drona deasupra Mării Negre după ce impactul a făcut-o efectiv inoperabilă, au declarat oficialii americani.

„Am făcut imposibil ca ei să poată culege ceva cu valoare de informaţii din rămăşiţele acelei drone, indiferent ce rămăşiţe ar putea fi la suprafaţa apei", a declarat miercuri pentru CNN John Kirby, coordonatorul de comunicare strategică al Consiliului Naţional de Securitate. 

După coliziunea dintre drona americană și avioanele rusești, operatorii dronei au luat măsuri pentru a șterge software-ul sensibil al dronei înainte ca aceasta să cadă în Marea Neagră.

„Tot ce a rămas, care pluteşte, vor fi probabil suprafeţele de control al zborului, genul acesta de lucruri. Probabil că nu este nimic de o valoare intrinsecă reală pentru ei în ceea ce priveşte termenii de retehnologizare”, a declarat Kirby. 

Rușii ar fi vrut să transmită un mesaj Statelor Unite prin această acțiune?

Este posibil ca această acțiune să fi fost deliberată, pentru a trimite un fel de mesaj către Statele Unite sau pentru a încerca să descurajezee colectarea de informații americane în apropierea Ucrainei.

Rusia a comentat că drona americană a încălcat regulile sale aeriene autodeclarate deasupra Mării Negre, dar aceasta este o poziție riscantă, având în vedere propria sa încălcare uriașă a dreptului internațional cu o invazie neprovocată a unui stat suveran.

Oricum ar fi, imaginile cu ciocnirea aeriană la mare viteză arată că, atât timp cât războiul din Ucraina continuă, iar Occidentul este implicat, fie și indirect, posibilitatea unei escaladări care să extindă conflictul va exista constant. Deci va fi nevoie de o gestionare atentă atât în SUA, cât și în Rusia pentru a reduce acest risc. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9763 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6386 RON
0.01810
GBP
GBP: 5.8067 RON
-0.01890
HUF
HUF: 1.2671 RON
-0.00220
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.0843 RON
0.00950
Convertor valutar

Rezultat: ---