Externe

SUA reafirmă sprijinul pentru suveranitatea Republicii Moldova în contextul tensiunilor cu Transnistria

schedule 29 feb. 2024, 11:25

SUA reafirmă sprijinul pentru suveranitatea Republicii Moldova în contextul tensiunilor cu Transnistria
https://pixabay.com/photos/flag-america-usa-states-1291945/
SUA susțin suveranitatea Moldovei în fața rezoluției separatiste transnistrene, iar tensiunile cresc pe fondul politicilor economice.

Statele Unite ale Americii au exprimat susținerea fermă pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, în urma unei rezoluții adoptate de liderii separatisti din Transnistria, care solicită protecția Rusiei. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a subliniat poziția SUA, în cadrul unei declarații care răspunde direct la acțiunile recente ale regiunii separatiste.

În paralel, Guvernul Republicii Moldova a respins declarațiile Tiraspolului, menționând că regiunea transnistreană beneficiază de politicile de pace și integrare economică cu Uniunea Europeană, care sunt avantajoase pentru toți cetățenii. Tensiunile dintre Moldova și regiunea separatistă s-au intensificat, mai ales după ce autoritățile de la Chișinău au impus firmele din Transnistria să achite taxe vamale la bugetul țării începând cu 1 ianuarie.

O analiză realizată de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) sugerează că deciziile Transnistriei ar putea oferi Kremlinului pretexte pentru acțiuni împotriva Republicii Moldova. ISW a detectat o ambiguitate în limbajul folosit de oficialii transnistreni, care ar putea permite Rusiei să interpreteze solicitarea de "apărare" în sens militar. În plus, apelurile la organizații internaționale și la formate de negociere au rolul de a legitima Transnistria ca entitate suverană și de a oferi Kremlinului justificări pregătite pentru escaladarea situației.

Ministerul rus al Afacerilor Externe a comunicat că va analiza cu atenție cererile Transnistriei și a subliniat că protejarea intereselor populației din această regiune este o prioritate pentru Rusia. Totuși, ISW nu a observat indicii clare ale unei intervenții militare iminente din partea Rusiei în Moldova, subliniind că o astfel de acțiune ar prezenta provocări semnificative pentru Moscova.


SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---