Externe Locale

MAE România solicită investigație transparentă în cazul decesului lui Aleksei Navalnîi

schedule 21 feb. 2024, 16:24

MAE România solicită investigație transparentă în cazul decesului lui Aleksei Navalnîi
România convoacă ambasadorul rus după moartea opozantului Navalnîi în detenție, cerând investigație transparentă și respectarea drepturilor omului.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) din România a convocat pe ambasadorul Federației Ruse la București, Valeri Kuzmin, ca urmare a decesului subit al opozantului rus Aleksei Navalnîi în detenție. În cadrul întâlnirii, reprezentanții MAE au subliniat că autoritățile ruse poartă responsabilitatea exclusivă pentru moartea lui Navalnîi și au cerut o investigație transparentă și independentă pentru a clarifica circumstanțele în care s-a produs decesul.

Aleksei Navalnîi a decedat într-un penitenciar din regiunea Iamalo-Neneția, după ce s-a simțit rău în urma unei plimbări și și-a pierdut cunoștința, conform declarațiilor Serviciului Penitenciar Federal. MAE a transmis că Rusia are obligația morală de a preda trupul neînsuflețit al lui Navalnîi familiei acestuia fără întârziere.

Reacția României vine în contextul în care alte state și Uniunea Europeană au solicitat, de asemenea, clarificări și au condamnat încălcările drepturilor omului în Rusia. În plus, familia lui Navalnîi și colaboratorii săi susțin că nu au fost informați despre locul unde se află trupul opozantului. În ciuda apelurilor internaționale, autoritățile ruse au anunțat că vor efectua un examen chimic asupra corpului pentru încă 14 zile.

În paralel, SUA au anunțat noi sancțiuni împotriva Rusiei, iar Josep Borrell, șeful diplomației europene, a cerut o investigație independentă. Între timp, președintele rus Vladimir Putin l-a avansat în grad pe Valeri Boiarinev, oficial din cadrul Serviciului penitenciar rus, despre care susținătorii lui Navalnîi afirmă că ar fi fost implicat în torturarea acestuia.

MAE reiterează poziția României de condamnare a încălcărilor drepturilor omului și solicită respectarea angajamentelor internaționale ale Rusiei în acest domeniu.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---