Social

Cine este românul răpit de rebelii houthi. Soția sa a aflat de la știri că partenerul ei este în pericol

schedule 21 nov. 2023, 08:01

Cine este românul răpit de rebelii houthi. Soția sa a aflat de la știri că partenerul ei este în pericol
Foto: Captura video Evening Standard/YT

Un marinar român a fost răpit în Marea Roşie. Nava şi echipajul de 25 de oameni au fost capturaţi de rebelii houthi. Familia navigatorului român spune că a aflat de răpire de la știri. Ministerul Afacerilor Externe a activat Celula de Criză și face demersuri pentru recuperarea românului. Israelul acuză Iranul de incident.  

Român răpit de rebelii houthi: cine este

Înarmați, pe apă și din aer, rebelii din Yemen au atacat nava sub pavilion Bahamas. Gruparea houthi a acționat repede. 

„Forțele armate yemenite tratează echipajul navei în conformitate cu învățăturile religiei noastre islamice”, a spus Yahya Saree, purtător de cuvânt al grupului Houthi. 

Printre cei 25 de marinari se numără și un român, Ciprian Soare, un tânăr de 29 de ani din Constanța, de profesie electrician. Bărbatul era angajat la o firmă de transport naval românească din anul 2018 și în 2022 s-a căsătorit. Ultima oară a vorbit cu soția sa, Denisa Soare, sâmbătă. De atunci, nu a mai răspuns la telefon.

„Are un caracter destul de puternic să reziste la astfel de situaţii. Cred că şi acum se ţine tare şi aşteaptă să ajungă acasă”, a declarat Denisa Soare, soția lui Ciprian.

Ea a aflat de pe site-uri de știri că partenerul îi este în pericol: „Am căutat pe un site de urmărire pentru nave. Am văzut cu nava nu are semnal. Am căutat şi mi-a dat o ştire din afară în legătură cu nava, am aflat de pe internet”. 

Autoritățile noastre au asigurat familia navigatorului că acesta va ajunge în siguranță acasă. „A fost activată celula de criză Interinstituţională fiind demarate procedurile standard pentru astfel de situaţii care implică cetăţeni români”, Radu Filip, purtător de cuvânt al MAE.

Incidentul, catalogat de Israel drept un act de terorism iranian

Nava „Galaxy Leader” a plecat fără încărcătură din portul Korfez, din Turcia. Se îndrepta spre portul Pipavav, în India, pentru a prelua mai multe autoturisme. În Marea Roşie, nava nu a mai apucat să ajungă la strâmtoarea Bab el-Mandeb. 

Vasul este operat de o firmă japoneză, sub pavilion Bahamas, iar unul dintre patroni este un afacerist israelian, Abraham „Rami” Ungar. Atacaul s-a dat în stilul piraților somalezi. Mai multe șalupe s-au apropiat de navă, iar rebelii au urcat pe scările mobile, luând tot echipajul ostatic.

Cei 25 de marinari din Filipine, Bulgaria, Ucraina, România şi Mexic sunt acum prizonieri, nava fiind acostată undeva lângă Al Hudayah, unul din cele mai mari porturi din Yemen. 

„Se pune şi Marea Roşie într-o zonă de pericol, asta este cel mai grav lucru care se poate întâmpla. Îşi dau singuri la picioare o evitare acestei zone ar însemna falimentul multor ţări din zona arabă”, Adrian Mihalcioiu, liderul Sindicatului Internațional al Navigatorilor. 

Incidentul de pe Marea Roșie a fost catalogat de Israel drept un act de terorism iranian. De cealaltă parte, Teheranul neagă acuzațiile și orice formă de implicare. Japonia cere ca echipajul să fie eleberat în siguranță și oferă sprijin statelor arabe în recuperarea navei.

„Guvernul Japoniei condamnă ferm un astfel de act. De asemenea, apelăm la Arabia Saudită, Oman și Iran să ceară cu fermitate grupării Houthi să elibereze nava și marinarii cât mai curând posibil”, Hirokazu Matsuno, purtător de cuvânt guvernul japonez. 

Capturarea „Galaxy Leader” este doar un prim atac, promite gruparea Houthi. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---