Externe

SUA intervin pentru salvarea echipajului capturat de rebelii houthi în Marea Roșie. Nava se află în zona portului Hodeidah din Yemen

schedule 21 nov. 2023, 10:47

SUA a anunțat că intervin pentru salvarea echipajului capturat de rebelii houthi în Marea Roșiei, la 19 noiembrie. La bordul navei „Galaxy Leader” se află și un român. Vaporul se află în prezent în zona portului Hodeidah din Yemen, a declarat luni proprietarul navei. 

SUA intervin pentru eliberarea marinarilor răpiţi de rebelii houthi

SUA intervin pentru salvarea echipajului capturat de rebelii houthi în Marea Roșie. Nava se află în zona portului Hodeidah din Yemen

„Ulterior, toate comunicaţiile au fost pierdute cu nava”, a precizat într-un comunicat Galaxy Maritime Ltd, înregistrată în Insula Man şi proprietar al navei Galaxy Leader, care transporta maşini. 
„Compania, în calitate de concern de transport maritim, nu va face alte comentarii cu privire la situaţia politică sau geopolitică”, se arată în comunicat.

Statele Unite au denunţat sechestrarea navei ca fiind o încălcare a dreptului internaţional şi au cerut eliberarea imediată a vasului şi a echipajului său. 

„Capturarea de către Houthi a navei Galaxy Leader în Marea Roşie este o încălcare flagrantă a dreptului internaţional”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, în cadrul unui briefing. 
„Cerem eliberarea imediată a navei şi a echipajului său şi ne vom consulta cu aliaţii noştri şi cu partenerii noştri din cadrul ONU cu privire la următorii paşi corespunzători”, a spus oficialul american.

Echipajul navei Galaxy Leader, sub pavilion Bahamas, este alcătuit din cetăţeni din Bulgaria, Ucraina, Filipine, Mexic şi România, iar vaporul este închiriat de compania japoneză Nippon Yusen.

„Proprietarii şi managerii consideră că sechestrarea acestei nave reprezintă o încălcare gravă a libertăţii de trecere a flotei mondiale şi o ameninţare serioasă la adresa comerţului internaţional”, a declarat Galaxy Maritime.

Compania a adăugat că „principala preocupare în acest moment este siguranţa şi securitatea celor 25 de membri ai echipajului care sunt în prezent reţinuţi de autorii acestui act criminal”.

Cine este românul răpit de rebelii houthi

Printre cei 25 de marinari se numără și un român, Ciprian Soare, un tânăr de 29 de ani din Constanța, de profesie electrician. Bărbatul era angajat la o firmă de transport naval românească din anul 2018 și în 2022 s-a căsătorit. Ultima oară a vorbit cu soția sa, Denisa Soare, sâmbătă. De atunci, nu a mai răspuns la telefon.

„Are un caracter destul de puternic să reziste la astfel de situaţii. Cred că şi acum se ţine tare şi aşteaptă să ajungă acasă”, a declarat Denisa Soare, soția lui Ciprian.

Ea a aflat de pe site-uri de știri că partenerul îi este în pericol: „Am căutat pe un site de urmărire pentru nave. Am văzut cu nava nu are semnal. Am căutat şi mi-a dat o ştire din afară în legătură cu nava, am aflat de pe internet”. 

Autoritățile noastre au asigurat familia navigatorului că acesta va ajunge în siguranță acasă. „A fost activată celula de criză Interinstituţională fiind demarate procedurile standard pentru astfel de situaţii care implică cetăţeni români”, Radu Filip, purtător de cuvânt al MAE.


SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 8 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

27 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---