Externe

Proteste la Paris și discuții tensionate în cadrul vizitei de stat a președintelui chinez Xi Jinping în Franța

schedule 06 mai 2024, 15:14

Proteste la Paris și discuții tensionate în cadrul vizitei de stat a președintelui chinez Xi Jinping în Franța
Sergii Figurnyi/Shutterstock
Xi Jinping în Franța: proteste pentru Tibet și Taiwan, discuții tensionate cu Macron și UE.

Președintele chinez Xi Jinping a fost întâmpinat cu proteste la Paris, unde sute de manifestanți au cerut eliberarea Tibetului și oprirea amenințării la adresa Taiwanului. În timpul vizitei de două zile a liderului chinez în Franța, aproximativ 2.000 de persoane au participat la manifestații, afișând mesaje împotriva represiunii din Hong Kong și sprijinului pentru Putin. Karma Thinlay, președintele comunității tibetane din Franța, a declarat că în China „nu există libertate de exprimare” și a subliniat incompatibilitatea acestei situații cu valorile Franței.

În paralel cu protestele, discuțiile dintre Xi Jinping și președintele francez Emmanuel Macron au fost dominate de divergențe, cu accent pe disputele comerciale și războiul din Ucraina. Macron a pledat pentru „reguli echitabile pentru toți” în schimburile comerciale și a subliniat importanța coordonării cu Beijingul asupra crizelor majore. De asemenea, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a exprimat îngrijorări cu privire la practicile neloiale ale Chinei care pot duce la dezindustrializare în Europa.

Vizita lui Xi Jinping în Franța marchează 60 de ani de relații diplomatice franco-chineze și vine într-un context de tensiuni comerciale în creștere între Uniunea Europeană și China. În ciuda acestor tensiuni, Xi a pledat pentru consolidarea coordonării strategice și a parteneriatului cu UE, în timp ce Macron și von der Leyen au subliniat necesitatea unei abordări echilibrate și a unei păci durabile și juste în Ucraina.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 9 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

28 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9751 RON
0.00050
USD
USD: 4.5879 RON
-0.01070
GBP
GBP: 5.8059 RON
-0.00650
HUF
HUF: 1.2827 RON
0.00690
BGN
BGN: 2.5437 RON
0.00030
CHF
CHF: 5.046 RON
0.02730
Convertor valutar

Rezultat: ---