Social Politic

Ziua șapte de proteste în România. Fermierii și transportatorii nu cedează: vor să blocheze marile orașe ale țării

schedule 16 ian. 2024, 08:37

Ziua șapte de proteste în România. Fermierii și transportatorii nu cedează: vor să blocheze marile orașe ale țării
Foto: SEBASTIAN OLARU / AGERPRES FOTO

Tensiunile cresc în țară. Fermierii și transportatorii se pregătesc astăzi pentru o nouă zi de proteste. Negocierile eșuate de la Guvern i-au făcut pe manifestanți să fie și mai înverșunați, drept pentru care au blocat din nou traficul în noaptea de luni în marile orașe din România. 

Protestul fermierilor și transportatorilor români, ziua șapte

În contextul protestelor transportatorilor și ale fermierilor, pe DN 2, în localitatea Afumați, la limita cu orașul Voluntari, județul Ilfov, traficul rutier se desfășoară normal pe sensul de mers către Urziceni, iar pe sensul de mers către Capitală este în continuare restricționată banda nr. 1, din cauza autovehiculelor parcate ale protestatarilor, transmite Centrul INFOTRAFIC.

După șase zile de protest și ore în șir de discuții cu liderii statului, protestatarii nu sunt mulțumiți de deciziile luate de miniștri, astfel că protestele au continuat și în seara de luni. În București, imnul țării a răsunat în boxele montate pe mașini.

Au venit mulți oameni revoltați din toate colțurile țării pentru a protesta și spun că vor continua să iasă în stradă până când vor primi ceea ce au cerut. 

Şoferii camioanelor şi a utilajelor agricole au fost nevoiţi să le parcheze pe acestea în două rânduri, pe marginea şoselei, la intrare în Bucureşti, din cauza numărului mare de vehicule. 

La Brașov, sute de tractoare, camioane de mare tonaj, capete de tractor și mașini au blocat șoseaua ocolitoare, pe o distanță de aproape doi kilometri. Aici, protestul a început în urmă cu 30 de minute și acum este în desfășurare, sub supravegherea polițiștilor.

Și la malul mării oamenii sunt revoltați. O coloană de TIR-uri a ajuns la intrare în portul Constanța, unde șoferii circulă cu viteză redusă. 

Ce au cerut protestatarii și ce au obținut până acum

Transportatorii au cerut plafonarea RCA la 5.000 de lei, scurtarea timpilor de trecere a frontierei, mutarea cântarelor pentru marfă mai departe de vami, alocaţii de hrană şi cazare şi recuperarea accizei pe motorină.

Fermierii, la rândul lor, au solicitat acordarea subvențiilor pe anul 2023 până în februarie, compensații pentru perturbarea pieței grânelor în contextul importurilor din Ucraina și credite bancare avantajoase. 

Până acum, delegațiile au obținut scutirea pe impozitul reinvestit în agricultură şi transport, benzi separate pentru transportatorii români la vamă şi promisiunea că procedurile contabile vor fi simplificate. Alte cereri, care ţineau de facilităţi fiscale, au fost respinse. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6361 RON
0.00770
GBP
GBP: 5.8194 RON
0.00060
HUF
HUF: 1.2736 RON
-0.00460
BGN
BGN: 2.5441 RON
CHF
CHF: 5.0891 RON
0.00570
Convertor valutar

Rezultat: ---