Social

Protestul fermierilor și transportatorilor. Autoritățile, pregătiri pentru momentul în care utilajele vor intra în București

schedule 20 ian. 2024, 08:13

Protestul fermierilor și transportatorilor. Autoritățile, pregătiri pentru momentul în care utilajele vor intra în București
Foto: ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO

A fost haos în a zecea zi de protest a fermierilor și transportatorilor. Înainte de marele miting din Capitală, mai multe TIR-uri au blocat vineri autostrada București-Ploiești. Pe sensul de mers dinspre Capitală, s-au format cozi de șase kilometri de mașini. După câteva zeci de minute, polițiștii au eliberat șoseaua. Însă traficul a fost îngreunat de protestatari și în alte zone din țară. 

În ziua zece de proteste, fermierii și transportatorii au blocat un sens întreg pe autostrada care leagă Bucureștiul de Ploiești. Preț de 25 de minute, protestatarii au blocat drumul în zona localității Dumbrava, din Prahova, după ce au oprit trei capete tractor pe șosea. 

Sute de conducători auto care mergeau spre Ploiești s-au oprit în coloane care au ajuns la șase kilometri, până când oamenii legii au reușit să elibereze drumul. Șoferii care au oprit circulația au rămas fără permise și s-au ales și cu dosare penale. 

Atmosfera a fost asemănătoare și la Sibiu. După ce au mers cu tractoarele pe străzile din oraș, protestatarii s-au încolonat și au plecat claxonând până la intrarea pe Valea Oltului. Traficul a fost îngreunat şi pe DN2, la intrarea în Capitală, din cauza protestului din zona Afumaţi. 

Acum, autoritățile se pregătesc pentru momentul în care utilajele vor intra în București. Duminică, luni și marți, cele 200 de cabine de TIR și tractoare vor fi aduse în fața Parlamentului, în cadrul unui protest autorizat de Primăria Capitalei.

„Au existat mai multe cereri făcute de mai multe persoane. Au fost vreo 6-7 pe care le-am respins pentru că nu aveau toate elementele. Cererea, inițial, fusese pentru Piața Victoriei, am aprobat pentru Piața Constituției în urma discuțiilor cu organizatorul”, a declarat Nicușor Dan, primarul Capitalei.

Numărul de utilaje nu va fi la fel de mare precum cel pe care îl doreau inițial protestatarii. Piața are aproape 17.000 de metri pătrați, iar după un calcul simplu se arată că toate cele 200 de TIR-uri și de tractoare ar ocupa aproape 4.000 de metri pătrați, adică nici un sfert din Piața Constituției. 

Autoritățile au stabilit deja un traseu pe care fermierii și transportatorii vor fi obligați să îl respecte. Utilajele vor intra în București prin șoseaua Alexandriei, vor urma ruta Calea Rahovei și Calea 13 Septembrie, iar odată ajunși pe Bulevardul Libertății vor intra în parcarea din Piața Constituției. 

Accesul cu utilakele se va face dimineața, între orele 6 și 7, când traficul este lejer. Noaptea, la alegere, oamenii fie vor lăsa tractoarele și TIR-urile în Piața Constituției, până a doua zi, fie le vor lua între orele 22 și 23. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---