În ziua zece de proteste, fermierii și transportatorii au blocat un sens întreg pe autostrada care leagă Bucureștiul de Ploiești. Preț de 25 de minute, protestatarii au blocat drumul în zona localității Dumbrava, din Prahova, după ce au oprit trei capete tractor pe șosea.
Sute de conducători auto care mergeau spre Ploiești s-au oprit în coloane care au ajuns la șase kilometri, până când oamenii legii au reușit să elibereze drumul. Șoferii care au oprit circulația au rămas fără permise și s-au ales și cu dosare penale.
Atmosfera a fost asemănătoare și la Sibiu. După ce au mers cu tractoarele pe străzile din oraș, protestatarii s-au încolonat și au plecat claxonând până la intrarea pe Valea Oltului. Traficul a fost îngreunat şi pe DN2, la intrarea în Capitală, din cauza protestului din zona Afumaţi.
Citește și:
Apicultorii români nu mai vor mierea din Ucraina pe rafturile noastre
Trei copii din Buzău sunt suspectați că au omorât un bătrân de 80 de ani pentru a-i fura bicicleta
Acum, autoritățile se pregătesc pentru momentul în care utilajele vor intra în București. Duminică, luni și marți, cele 200 de cabine de TIR și tractoare vor fi aduse în fața Parlamentului, în cadrul unui protest autorizat de Primăria Capitalei.
„Au existat mai multe cereri făcute de mai multe persoane. Au fost vreo 6-7 pe care le-am respins pentru că nu aveau toate elementele. Cererea, inițial, fusese pentru Piața Victoriei, am aprobat pentru Piața Constituției în urma discuțiilor cu organizatorul”, a declarat Nicușor Dan, primarul Capitalei.
Numărul de utilaje nu va fi la fel de mare precum cel pe care îl doreau inițial protestatarii. Piața are aproape 17.000 de metri pătrați, iar după un calcul simplu se arată că toate cele 200 de TIR-uri și de tractoare ar ocupa aproape 4.000 de metri pătrați, adică nici un sfert din Piața Constituției.
Citește și:
Greva generală în Educație. Examenul de Bacalaureat ar pute fi amân
Europa ia măsuri înainte de un posibil val de atacuri teroriste
De ce îi este Zelenski recunoscător lui Iohannis: „Există vești importante din România”
Autoritățile au stabilit deja un traseu pe care fermierii și transportatorii vor fi obligați să îl respecte. Utilajele vor intra în București prin șoseaua Alexandriei, vor urma ruta Calea Rahovei și Calea 13 Septembrie, iar odată ajunși pe Bulevardul Libertății vor intra în parcarea din Piața Constituției.
Accesul cu utilakele se va face dimineața, între orele 6 și 7, când traficul este lejer. Noaptea, la alegere, oamenii fie vor lăsa tractoarele și TIR-urile în Piața Constituției, până a doua zi, fie le vor lua între orele 22 și 23.