Externe

Europa ia măsuri înainte de un posibil val de atacuri teroriste. Războiul din Israel are urmări dramatice

schedule 18 oct. 2023, 07:26

Europa ia măsuri înainte de un posibil val de atacuri teroriste. Războiul din Israel are urmări dramatice
Foto: Shutterstock

Războiul din Israel are urmări dramatice şi în Europa. Un tunisian a omorât doi suedezi cu o armă semiautomată la Bruxelles, acționând în numele Statului Islamic, după cum a mărturisit teroristul într-un videoclip realizat imediat după măcel. Belgia, dar și alte state europene au ridicat alerta teroristă la cel mai înalt nivel. 

Abdesalem Lassoued, un tunisian de 45 de ani, şi-a plănuit atent atacul. A tras cu o armă semiautomată în centrul oraşului, spre un grup de suporteri suedezi. Doi oameni au fost uciși. Înainte de a se face nevăzut în zonă, a rănit un taximetrist. 

Totul s-a întâmplat la 5 kilometri de stadionul din Bruxelles, înainte de meciul dintre Belgia şi Suedia, la care au asistat peste 35.000 de suporteri. Din motive de securitate, partida a fost oprită, iar spectatorilor li s-a interzis să îşi părăsească locurile.

Cu poliţia pe urme, tunisianul s-a ascuns şi a postat un mesaj pe internet: „Numele meu este Abdesalem Al Guilani și lupt pentru Allah. Fac parte din Statul Islamic”, Abdesalem Lassoued, atacatorul. 

Surse din anchetă spun că ar fi fost înfuriat de faptul că în Suedia a fost ars Coranul, iar în America un copil musulman de doar șase ani a fost ucis din cauza originii.

„Iubim pe cine ne iubește și urâm pe cine ne urăște. Trăim pentru religia noastră și murim pentru religia noastră”, a mai scris Abdesalem Lassoued, atacatorul.

Rapid, i s-a conturat portretul: tunisian, de 45 de eani, cu puternice simpatii jihadiste. O perioadă lungă a locuit în Suedia, apoi a ajuns în Belgia unde a solicitat azil în anul 2019. I-a fost refuzat și urma să fie deportat, dar ordinul nu a fost semnat de autorități.

Tocmai după 12 ore anchetatorii au reușit să îl prindă. A fost găsit dimineața, într-o cafenea dintr-o suburbie a Capitalei, localizată de doi kilometri de locul atacului.

Dat fiind că opunea rezistență, a fost împușcat. A fost dus la spital, unde a murit la terapie intensivă. Oficialii din Belgia și Suedia trag un semnal de alarmă.

„Teroriştii trebuie să înţeleagă că nu vor subjuga niciodată societatea noastră liberă. Terorismul nu ne va învinge niciodată. Ducem lupta împreună cu Suedia. Suntem o ţară puternică şi tolerantă. Haideţi să vedem pacea ca pe un antidot la teroare şi să ne păstrăm calmul”, Alexander De Croo, premierul Belgiei.
„Niciodată, în epoca modernă, Suedia şi interesele suedeze nu au mai fost ameninţată ca acum”, Ulf Kristersson, premierul Suediei.
„Acum câteva ore s-a aflat identitatea celor ucişi. Se spune că unul avea 60 de ani, altul 70 de ani. Se spune că unul dintre ei locuia în regiunea Stockholm-ului, iar celălalt locuia în străinătate. Oamenii sunt îngrijoraţi, revoltaţi, trişti. Devine aproape o normalitate să se întâmple grozăvii în lume”, Constantin Dragan, român stabilit în Suedia.

Mai multe state europene se așteaptă la reacții violente din partea comunităților musulmane

Atacul terorist din Bruxelles vine într-un moment în care mai multe state europene se așteaptă la reacții violente din partea unor membri radicalizați ai comunității musulmane. 

Nivel de laertă în capitala Belgiei a fost ridicat la patru, cel mai înalt. Restul țării rămâne la a treia etapă. Franța este și ea la nivel maxim, de tip „urgență atentat”, în urma atacului islamist comis vineri la o școală din Arras, soldat cu un mort și doi răniți. 

Și în Italia e rist iminent de atac. De asemenea, Marea Britanie ia în calcul ridicarea nivelului de alertă teroristă și ar putea face anunțul zilele acestea, a transmis un oficial guvernamental. Cel din urmă afirmă că războiul Israel - Hamas a generat un val de furie uriaș în rândul comunității musulmane din întreaga lume.

Italia a stopat aseară o tragedie. În Torino, tot un tunisian, înarmat de data aceasta cu un cuțit, a început să strige „Allahu Akbar”. Poliţiştii au reuşit să pună mâna pe el chiar în momentul în care se îndrepta spre intrarea în sinagogă.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---