Politic Economic

Fermierii români pun condiții pentru cerealele din Ucraina. Ciolacu amână luarea unei decizii

schedule 19 sept. 2023, 06:20

Fermierii români pun condiții pentru cerealele din Ucraina. Ciolacu amână luarea unei decizii
Foto: Shutterstock

Fermierii români pun condiții pentru cerealele din Ucraina. Cer Guvernului să interzică în continuare importul de grâne din țara vecină, o măsură adoptată deja de trei țări din estul Europei. Premierul Marcel Ciolacu amână luarea unei decizii, încercând să negocieze cu oficialii de la Kiev. 

Fermierii români cer interzicerea importului de cereale ucrainene

Executivul ezită să ia măsuri și a ales să negocieze cu liderii de la Kiev și cu oficialii Comisiei Europene. Până la verdict, liderii politici asigură că agricultorii nu vor avea pierderi. În Bulgaria, sute de fermieri au protestat luni și au blocat vămile la granița cu România.

Polonia, Ungaria și Slovacia au sfidat decizia Comisiei Europene și au prelungit ebmargoul pentru importul de cereale din Ucraina. Fermierii noștri au cerut Guvernului Ciolacu să ia aceeași măsură, însă Executivul a ales calea diplomației. 

„Niciun kg, dar niciun kg de grâu sau altceva nu a fost importat în România. Nu a fost în nicio vama nicio solicitare că să fie vreun export de cereale din Ucraina în România. Se va întâmpla asta atâta timp cât grâul, rapiţa, porumbul şi seminţele de floarea soarelui din Ucraina nu vor îndeplini standardele de calitate impuse de UE.
Așa mi s-a promis de către premierul Ucrainei, că îmi va trimite această propunere de licențiere pe care să o discutăm, spunând că va trebuie totuși un control foarte riguros”, a declarat Marcel Ciolacu, premierul României.
„Așteptăm pentru 30 de zile să vina cu acel plan de masuri, în cazul în care nu vin cu acel plan de masuri, în cele 30 de zile nu vă intra niciun bob pe teritoriul României”, a spus Florin Barbu, ministrul Agriculturii.

Oficialii promit fermierilor români că nu vor rămâne cu pagube. O companie din Ucraina a cerut Portului Constanța să permită transferul de cereale de la navă la navă, o măsură care ar dubla capacitatea de export.

„Exportul de cereale a fermierilor români este în regulă, avem în Portul Constanţa dane care sunt destinate exporturilor de cereale ale fermierilor români”, a continuat Florin Barbu, ministrul Agriculturii.

Uniunea Europeană a condamnat, luni, embargoul impus de Polonia, Ungaria și Slovacia, iar Guvernul ucrainean a amenințat că va da în judecată teritoriile care refuză cerealele lor. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---