Social

Dezbinare la Casa de Comerț Unirea. Cum a eșuat proiectul: compania de stat vindea marfă de import

schedule 12 feb. 2024, 08:11

Dezbinare la Casa de Comerț Unirea. Cum a eșuat proiectul: compania de stat vindea marfă de import
Foto: Captura Observator News

Ministrul Agriculturii a trimis Corpul de Control la compania de stat care are marfă de import la Casa de Comerț Unirea, în loc să vândă fructe și legume românești. Șefii de la Unirea se apară. Spun că trebuie să aibă cifră de afaceri, dar explicația nu stă în picioare. Casa de Comerț are de încasat restanțe de zeci de milioane de lei. 

Ideea unei case de comenzi care să ajute fermierii români să îşi vândă marfa a eșuat. Auditul cerut de ministrul Agriculturii arată că Unirea a vândut alimente de aproape 80 de milioane de lei, dar nu a încasat decât puțin peste un sfert din sumă.

Casa Unirea înregistrează valori neîncasate în valoare de aproximativ 53 de milioane de lei. Peste 95% din aceste sume sunt reprezentate de facturi care provind de la 14 societăţi comerciale partenere. 

Controlul a scos la iveală şi faptul că majoritatea alimentelor vândute de Casa Unirea nu erau româneşti, ci cumpărate din Uniunea Europeană sau chiar din afara blocului comunitar şi revândute. Fermiercii locali sunt nemulțumiți.

„Nu prea este corect. Să fie un proiect pentru noi, pentru legumicultorii români şi să aducă marfă de import. Ar trebui să fie numai pentru noi, pentru micii producători ca să avem unde să ducem marfa. Să aducem marfă de import când noi avem atâta marfă în România şi nu putem să o vindem”, Sorin, agricultor. 
„Această societate naţională a eşuat. Prejudiciul este foarte mare. Proiectul naţional s-a transformat într-un proiect care a servit unor interese străine”, Costel Stanciu, președinte Asociație Alimentară.

În urma controlului, directoarea de la Unirea a fost demisă, pe nedrept, consideră ea - banii restanți urmau să fie recuperați, iar statul nu poate să pună condiții ce marfă să vândă casa de comenzi. 

„Sunt contracte comerciale în derulare şi pentru ceea ce există întârziere, se vor plăti penalităţi. Sunt instrumente de plată şi se vor plăti penalităţi. Condiţia era ca 51% dintre produsele care se vând acolo, să fie de la producătorii români. Casa Unirea nu a investit niciun leu. Nu poate condiţiona proprietarul magazinului ce si de unde sa vanda produse”, Marian Cotoi, fost director Casa Unirea.

Casa Unirea a fost înființată în anul 2018 de fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea. Proiectul ar fi trebuit să fie un sprijin pentru fermierii români, având misiunea să preia marfa pe care aceștia nu o puteau vinde în hypermarketuri, să le-o plătească pe loc, apoi să o comercializeze, cu 3% adaos, retailerilor. Până acum, a fost deschis un singur magazin tip cash&carry la Afumaţi, lângă Bucureşti. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6361 RON
0.00770
GBP
GBP: 5.8194 RON
0.00060
HUF
HUF: 1.2736 RON
-0.00460
BGN
BGN: 2.5441 RON
CHF
CHF: 5.0891 RON
0.00570
Convertor valutar

Rezultat: ---