Politic

Măsurile fiscale dezbină coaliția. Specialiștii nu exclud alegerile anticipate

schedule 10 aug. 2023, 07:40

Măsurile fiscale dezbină coaliția. Specialiștii nu exclud alegerile anticipate
Foto: GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO

Coaliția de guvernare e pe cale să se destrame din cauza măsurilor fiscale. Premierul Marcel Ciolacu amenință cu demisia, iar mai mulți liberali cer ieșirea de la guvernare. Noile taxe lovesc direct în PNL, spun liferii partidului, care propun, în schimb, desființarea a două ministere. Măsurile sunt necesare, le transmite guvernatorul Băncii Naționale. Mai mult, facilitățile fiscale mai mari de 15 ani sunt rente, nu privilegii, este de părere Mugur Isărescu. Ce spun analiștii despre alegerile anticipate?

Măsurile fiscale dezbină coaliția de guvernare

Mărul discordiei în Guvern este impozitarea proprietăților de lux. Cei de la PSD vor să impoziteze cu 1% locuințele a căror valoare trece de 500.000 de euro. De exemplu, pentru 3 apartamente care valorează 600.000 de euro, impozitul anual va fi 1.000 de euro.

„Nu o susținem pentru că românii sunt proprietari, nu chiriași”, Florin Roman, vicepreședinte PNL.
„Sancţionează persoanele fizice care au facut investiţii în imobiliare, multe dintre ele fiind închiriate. Şi se creează o discriminare faţă de aceleaşi investiţii făcute pe persoană juridică”, este de părere Gabriel Biriș, expert fiscal. 

Liberalii, în schimb, au altă propunere, de care, însă, nu vor să audă social-democrații: un impozit suplimentar de 0,5% pentru mașinile mai scumpe de 100.000 de euro. Guvernanții nu se pot înțelege nici în legătură cu noile impozite pentru micile afaceri, care ar putea crește de cel puțin 3 ori.

„Uită interesul naţional şi îşi văd de un interes îngust, politic. PSD doar a reacţionat, n-am fost niciodată primii care au luat poziţii extreme contra acestei coaliţii”, a declarat Lucian Romașcanu, purtător de cuvânt PSD.

Pentru a nu afecta mediul privat, PNL vine cu o altă propunere pentru a strânge bani la buget: desfiinţarea Ministerului Familiei şi reorganizarea Energiei. 

„El poate fi reorganizat sub formă de agenţie sau direcţie în cadrul Ministerului Muncii şi cred că şi Ministerul Energiei cu Ministerul Economiei pot funcţiona sub o singură umbrelă”, a transmis Florin Roman, vicepreședinte PNL.

Liberalii nu sunt de acord cu creșterea impozitului pe dividende de la 8 la 10%. Iar în timp ce premierul Marcel Ciolacu amenință cu demisia dacă PNL nu acceptă acest pachet de măsuri, liberalii îl acuză de șantaj și spun că nu trebuie luate măsuri care să afecteze mediul privat.

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, prins la mijloc, încearcă să detensioneze situația: „Sunt convins că premierul Marcel Ciolacu, așa cum îl cunosc, nu cedează la un astfel de moment”. 

Nu sunt excluse alegerile anticipate

Analiștii politici nu exclud alegerile anticipate. „PNL pierde mai mult. Daca în iunie avem un scor bun al AUR vom avea un scor bun şi la locale, parlamentare şi prezidenţiale şi pentru a rupe spirala s-ar putea face alegeri anticipate”, a explicat Cristian Pîrvulescu, analist politic, pentru Observator.

Guvernanții vor să elimine treptat facilitățile fiscale pentru angajații din agricultură, construcții și IT și să plafoneze salariile bugetarilor la 80% din salariul șefilor. Cabinetul Ciolacu primește sprijin, însă, de la guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

„Unii înţeleg că vor chiar rente viagere. Se negociază greu însă, pentru că fiecare are electoratul lui. Stolojan spunea: Negociem până cădem sub masă”, Mugur Isărescu, guvernator BNR.

Măsurile vin în contextul în care cheltuielile statului sunt mai mari decât încasările. Dacă nu ne încadrăm în ţinta de deficit bugetar de 4,4% din PIB riscăm să pierdem 70 de miliarde, fonduri europene. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---