Politic Economic

Cum s-a răzgândit Guvernul în doar 24 de ore privind limitarea plăților cash

schedule 08 nov. 2023, 07:28

Cum s-a răzgândit Guvernul în doar 24 de ore privind limitarea plăților cash
Foto: Andrzej Rostek/Shutterstock

Guvernul s-a răzgândit și, în doar 24 de ore, a renunțat la limitarea plăților cash. Anunțul, făcut de premierul Marcel Ciolacu, vine după ce măsura decisă inițial de comun acord între PSD și PNL a provocat tensiuni mari în coaliție. Și mediul de afaceri a criticat proiectul care urma să intre în vigoare de sâmbătă. 

Guvernul s-a răzgândit privind limitarea plăților cash

„Nu e vorba de renunțat. Nu e vorba de renunțat. Este vorba să nu fie lumea afectată. Nu știu dacă modificarea plafoanelor este cea mai buna soluție”, a spus Marcel Ciolacu, premierul României.

Oficialul și-a schimbat însă părerea în doar 24 de ore. „Datoria mea este să intervin atunci când lucrurile o iau într-o direcţie greşită. Toate limitele actuale de cash vor fi mentinute, atât la persoanele fizice cât si la cele juridice”, a anunțat marți Marcel Ciolacu pe contul de Facebook. 

Prim-ministrul susține că propunerea inițială de limitare a plăților cash a venit de la Ministerul de Finanțe, iar liberalii au fost de acord. De fapt, PSD și PNL au agreat împreună plafonarea tranzacțiilor cu bani gheață.

Liderii s-au răzgândit după ce președintele Klaus Iohannis le-a cerut să modifice unele măsuri fiscale criticate de mediul de afaceri. Inițial, cei din coaliție au justificat măsura prin faptul că astfel statul va colecta mai mulți bani la buget. 

„Avem cea mai mare evaziune din Europa, vorbim despre ea dar nu vrem să luăm nicio măsură. Aceste măsuri au fost propuse de o echipa tehnica de la ANAF. Mi s-ar fi părut jenant ca eu premier sa ies și sa critic propunerilor unor experți de la ANAF. A fost o propunere politica”, Marcel Ciolacu, premierul României. 
„Am stabilit ca această măsură să fie revizuită. Revizuirea ei trebuie să se producă cât mai curând posibil. Nu avem o reţea de bancomate”, Nicolae Ciucă, președintele PNL.

Actuala lege, care impune un plafon de 50.000 de lei pentru tranzacțiile între persoane fizice și 10.000 de lei între societățile comerciale, va rămâne în vigoare. Prim-ministrul a transmis că, însă, vor exista două excepții. 

Plafonul de casă va fi de 50 de mii de lei, ceea ce înseamnă că o companie nu are voie să aibă în casierie, la final de zi, mai mulți bani. În plus, avansul spre decontare va fi limitat la 1.000 de lei, adică toate acele cheltuieli pe care le are o companie cu angajații. De pildă, pentru diurnă sau transport. 

  • Limitarea plăţilor cu numerar trebuia să intre în vigoare din 11 noiembrie. 
  • Studiile arată că 13% dintre români nu folosesc niciodată cardul, de trei ori mai mulţi faţă de cei care au renunţat la numerar.
  • Peste jumătate dintre români nu plătesc deloc online sau prin aplicaţii mobile.
  • Potrivit premierului, corectarea măsurilor fiscale va fi făcută în următoarea sedintă a Guvernului.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---