Externe

Clarificări ale Comisiei Europene privind sistemele de încălzire în contextul Directivei privind performanța energetică a clădirilor

schedule 05 apr. 2024, 14:53

Clarificări ale Comisiei Europene privind sistemele de încălzire în contextul Directivei privind performanța energetică a clădirilor
artjazz/Shutterstock
UE clarifică: nu interzice cazanele pe gaz, ci vizează eliminarea treptată a încălzirii cu combustibili fosili până în 2040.

Comisia Europeană a emis un comunicat pentru a clarifica informațiile eronate care au circulat în spațiul public referitoare la sistemele de încălzire pe bază de combustibili fosili în clădirile existente. În urma adoptării Directivei privind performanța energetică a clădirilor de către Parlamentul European și Consiliul Europei, s-a răspândit ideea că Uniunea Europeană ar interzice cazanele și sistemele de încălzire pe gaz. Comisia a subliniat că nu este cazul unei interdicții, ci mai degrabă a unei eliminări treptate până în 2040 a dispozitivelor de încălzire alimentate cu combustibili fosili, în cadrul eforturilor de reducere a consumului de energie și a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Directiva, care face parte din Strategia privind valul de renovări ale clădirilor și Pactul verde european, are ca scop îmbunătățirea performanței energetice a clădirilor și sprijinirea tranziției către o economie neutră din punct de vedere climatic. Aceasta va contribui la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor, creșterea confortului locuințelor și reducerea facturilor la energie.

Comisia a menționat că directivele UE oferă flexibilitate guvernelor naționale pentru a stabili măsuri specifice, ținând cont de particularitățile naționale ale parcului imobiliar și ale mixului energetic. Astfel, fiecare stat membru va putea decide cum să implementeze aceste schimbări, cu scopul de a elimina treptat utilizarea combustibililor fosili pentru încălzire și răcire până în anul 2040.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 8 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

27 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---