Social Politic Educație

Greva profesorilor începe luni. Sindicaliștii au refuzat oferta Guvernului

schedule 22 mai 2023, 08:51

Greva profesorilor începe luni. Sindicaliștii au refuzat oferta Guvernului
Foto: Tobias Arhelger/Shutterstock

Greva generală din învățământ începe luni și are șanse mari să fie prelungită pe termen nelimitat. Sindicaliștii nu au fost mulțumiți de negocierile de ieri de la Guvern, așa că au refuzat oferta. Liderii Coaliției le-au oferit dascălilor debutanți 2.000 de lei în plus pe an și creșteri de salarii de maximum 8% pentru personalul nedidactic. 

Profesorii încep greva generală luni. S-ar putea prelungi pe termen nelimitat

Duminică, după două-trei ore de negocieri, profesorii au ieșit mai nemulțumiți decât au intrat la Guvern. Nu au fost de acord cu nicio propunere venită din partea premierului Nicolae Ciucă, așa că de azi începe greva în învățământ, cea mai mare din ultimii 18 ani. 

Sindicaliștii vor majorarea salariului profesorilor debutanți de la 2.700 de lei, cât este acum, la 4.000 de lei. Și ca venitul unui dascăl aflat la final de carieră să treacă de 6.000 de lei, cu aproape 2.000 de lei mai mult față de pragul de acum.

„Pentru a stopa o astfel de acțiune vor trebui să primească din partea Guvernului o soluție care să fie credibilă, o soluție care să le ofere perspective foarte clare”, crede Marius Nistor, preşedinte Spiru Haret. 
„Este absolut greu de explicat copiilor. În preajma examenelor, venim acum şi întărim această emoţie cu o situaţie care poate să degenereze într-o grevă generală”, a declarat Nicolae Ciucă, premierul României. 
„Ne-am asumat un calendar astfel încât pana la data de 15 iulie la nivelul Ministerului Muncii să fie finalizat proiectul noii legi a salarizării, pentru a putea demara dialogul cu partenerii sociali, astfel încât, la 1 septembrie, să poată fi înaintat Parlamentului României pentru aprobare”, a anunțat Guvernul printr-un comunicat. 

Ce vor face părinții de azi cu copiii?

„Dorim să nu fie tot elevii cei care sunt prinşi la mijloc din cauza acestei greve. Şi dorim nişte clarificări exact de ce se va întâmpla luni", susţine David Ristea, Consiliul Elevilor. 

Simion Hăncescu, preşedinte FSLI, a răspuns la întrebările care stau pe buzele tuturor:

Ce se întâmplă cu examenele? Guvernul trebuie să răspundă la această întrebare.

Ce fac părinţii de mâine dimineaţă? Recomandarea este să-i ţină pe copiii acasă, dar şcolie nu se închid.

Se încheie situaţia elevilor la sfârşit de an? Rămâne de văzut!

Şi învăţământul superior de stat va intra în grevă de solidaritate de la 11 la 13. Este vorba despre aproape 10.000 de salariați. Negocierile vor continua și mâine la Guvern, iar profesorii care aleg să nu se alăture grevei îi vor chema pe elevi la școală. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 5 voturi
Nu: 13 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

18 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.973 RON
-0.00200
USD
USD: 4.6085 RON
-0.01930
GBP
GBP: 5.8167 RON
-0.02000
HUF
HUF: 1.2583 RON
0.00140
BGN
BGN: 2.5426 RON
-0.00100
CHF
CHF: 5.0914 RON
-0.02360
Convertor valutar

Rezultat: ---