Social

Ambulanțierii din toată țara au început greva după votul pentru noua lege a pensiilor

schedule 21 nov. 2023, 15:11

Ambulanțierii din toată țara au început greva după votul pentru noua lege a pensiilor
Youtube/Antena 3

Legea pensiilor și a salariilor prea mici a stârnit o revoltă națională în rândul ambulanțierilor și a angajaților de la Casele de Pensii și de Sănătate.

Revoltă națională din cauza legii pensiilor

Un protest național a început din cauza legii pensiilor. Ambulanțierii, angajații din Direcțiile de Sănătate Publică, cei de la Casele de Sănătate, Casele de Pensii, dar și de la Consiliul pentru studierea arhivelor securității au ieșit în stradă și amenință cu o viitoare grevă din cauza legii pensiilor care, după părerea lor, ar produce o nedreptate.

Gheorghe Chiș, președintele Federației Naționale Sindicale Ambulanța, a intrat în greva foamei încă de luni seara, după votul legii pensiilor. Exemplul lui a fost urmat, astăzi, de colegii săi din mai multe zone ale țării.

”Sunt alături de mine, în greva foamei, după raportul final din Comisia pentru muncă și protecție a muncii, colegii din patru județe, lideri de sindicat din Serviciul de Ambulanță Tulcea, Brăila, Olt și Vâlcea. Dimineață au ajuns și alți doi colegi din Teleorman și București. În acest moment suntem într-un număr tot mai mare de oameni, și sunt pe drum și alți colegi din țară care vor să ajungă la București și să ne fie alături pentru că este ultimul moment în care putem să convenim ceva cu Guvernul României și, din păcate, numai sub această formă de presiune.”, a explicat Gheorghe Chiș.

Bărbatul spune că de un an de zile încearcă să aibă o discuție cu premierii țării, atât cu fostul premier Ciucă, dar și actualul premier, deoarece serviciile de ambulanță se confruntă cu multe probleme. Ultima picătura a fost decizia de ieri, din Camera Deputaților.

”Aici deja nu mai este vorba de bani. Vreau să explic foarte clar. Activitatea pe care noi o desfășurăm este o activitate care se desfășoară în condiții grele, avem și spor pentru condiții deosebit de periculoase. Dar asta nu rezolvă problema. Sporul se dă pentru condiții de reparare a stării de sănătate, să zic așa. Compensare a stării de sănătate, cu acești bani. Ceea ce niciodată nu mai poți reveni la starea de sănătate.”, a mai spus Ghoerghe Chiș.

De asemenea, președintele Federației Naționale Sindicale Ambulanța a mai subliniat că problema este cu pensia, cu legea pensiei, pentru că, prin proiectul de lege a pensiilor publice, elaboratorii și-au permis să abroge articol din statutul lor, care este un statut special din Legea 5, care reglementa condițiile de muncă.

Acesta explică că în momentul în care a fost făcută această propunere de abrogare s-a încercat să se discute cu Guvernul, însă a fost posibil doar la nivel de consilieri, la nivel de Ministerul Muncii. În prima fază se credea că s-a înțeles, însă se pare că nu a fost nici pe departe așa.

Chiș spune că lucrătorii sunt profund dezamăgiți, dar totodată și ignorați de parlamentarii și deputații țării care au luat această decizie.

„Dar seara trecută am fost profund dezamăgiți. Noi am continuat să fim și astăzi în fața Camerei Deputaților, ca un simbol al faptului că suntem nemulțumiți și atunci când intră domnii parlamentari, domnii deputați în Parlament să ne poată privi în ochi în urma deciziei luate. Pentru că nu au recunoscut condițiile de muncă! Dar, din păcate, am fost ignorați, chiar nici măcar nu au privit înspre noi sau măcar să facă vreun gen de salut, ceea ce ne-a deranjat enorm de mult. Din partea celor care au venit la noi nu a fost nimeni din partea coaliției de guvernare, au fost din alte partide de opoziție. Noi apreciem, noi nu facem politică și apreciem orice intervenție și orice luare de cuvânt sau de susținere”, a mai afirmat Gheorghe Chiș.

SONDAJ

Ați primit primă de Crăciun de la angajator?

Da: 2 voturi
Nu: 10 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

12 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9677 RON
0.00020
USD
USD: 4.6059 RON
0.00810
GBP
GBP: 5.7949 RON
0.00800
HUF
HUF: 1.2995 RON
0.00550
BGN
BGN: 2.5399 RON
0.00010
CHF
CHF: 5.2613 RON
0.01560
Convertor valutar

Rezultat: ---