Social Locale

Angajații din Sănătate amenință cu o grevă generală. A început strângerea de semnături

schedule 18 mai 2023, 14:53

Angajații din Sănătate amenință cu o grevă generală. A început strângerea de semnături
Federația “Solidaritatea Sanitară” din România

Federaţia ”Solidaritatea Sanitară” a anunțat miercuri că angajații din Sănătate sunt gata de o grevă generală și au început să adune semnături pentru evenimentul de protest din 1 iulie.

Angajații din Sănătate amenință cu greva generală

Sindicaliștii din Sănătate organizează un protest în Piaţa Victoriei din Capitală în data de 8 iunie, iar în data de 1 iulie, aceștia vor declanșa greva generală, potrivit unui comunicat al Federaţiei Solidaritatea Sanitară.

„Consiliul de Coordonare al Federaţiei Solidaritatea Sanitară, întrunit ieri, 17.05.2023, a decis declanşarea acţiunilor de protest, conform următorului calendar: începând cu data de 23 mai 2023 - demararea strângerii semnăturilor pentru greva generală; 8 iunie 2023 - mitingul membrilor Solidaritatea Sanitară în Piaţa Victoriei, urmat de un marş către Ministerul Muncii, Ministerul Sănătăţii şi Palatul Parlamentului; 15.06.2023 - pichetarea unităţilor şi depunerea preavizului pentru demisia din contractele aferente gărzilor suplimentare; 27.06.2023 - grevă de avertisment, în intervalul orar 10:00-12:00; 1.07.2023 - declanşarea grevei generale a lucrătorilor din sănătate şi demisia în masă din contractele de gărzi a medicilor", se arată într-un comunicat al organizaţiei sindicale.

Reprezentanţii Federaţiei au cerut să asigurare condiţii de muncă decente și să aplice proiectul de lege a salarizării stabilit cu Ministerul Sănătăţii. Prin intermediul acestuia să se asigure reaşezarea în grila de salarizare a tuturor angajaţilor din sectorul public de sănătate, de la asistentele medicale, şi să asigure posibilitatea unei creşteri efective şi relevante a veniturilor angajaţilor din sănătate.

Alte revendicări solicitate de angajații din Sănătate

Pe lângă toate acestea, sindicaliştii din sănătate mai solicită și raportarea sporurilor pentru condiţiile de muncă la salariile de bază pentru personalul auxiliar sanitar (infirmiere, îngrijitoare, brancardieri), TESA, muncitori sanitari şi totodată raportarea sporurilor de tură, pentru munca în zilele libere legale la salariile de bază în plată pentru toate categoriile de personal.

De asemenea, printre revendicările federației se mai numără:

  • plata gărzilor medicilor cu tariful orar al normei de bază
  • actualizarea valorii indemnizaţiei de hrană luând ca referinţă salariul minim în plată şi scoaterea ei din calculul limitei aplicabile sporurilor
  • deblocarea posturilor în sistemul public de sănătate şi creşterea ponderii cheltuielilor pentru sănătate în PIB la nivelul mediei UE.
„Precizăm că acţiunile de protest vor fi desfăşurate după numirea noului Guvern, pentru a maximiza şansele ca revendicările angajaţilor din sănătate să fie satisfăcute", subliniază sursa citată.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 5 voturi
Nu: 13 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

18 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.973 RON
-0.00200
USD
USD: 4.6085 RON
-0.01930
GBP
GBP: 5.8167 RON
-0.02000
HUF
HUF: 1.2583 RON
0.00140
BGN
BGN: 2.5426 RON
-0.00100
CHF
CHF: 5.0914 RON
-0.02360
Convertor valutar

Rezultat: ---