Social

Ce salarii câștigă angajații STB. Dar ce șpagă dau ca să obțină postul

schedule 20 feb. 2023, 11:23

Ce salarii câștigă angajații STB. Dar ce șpagă dau ca să obțină postul
Foto: Vlad Ispas/Shutterstock.com

Costă să te angajezi la Societatea de Transport București (STB)? Da! Dacă înainte era un zvon, acum e o certitudine. Mai mulți șoferi care au vrut să se angajeze la STB spun că li s-a cerut șpagă pentru a obține postul. 

Ce salarii câștigă angajații STB

După greva STB din 2022, un șofer care lucra în Marea Britanie a sperat că se va putea întoarce în România la un loc de muncă stabil. A venit special pentru interviu la STB, apoi, înainte de semnarea contractului, i s-ar fi cerut șpagă. 

„M-au sunat, m-au întrebat când pot veni la interviu. Am luat primul avion, am venit. Am făcut toate demersurile pentru angajare”, a povestit un candidat pentru Observator. 

La acel moment, societatea avea nevoie repede de 300 de noi angajați. „Ar trebui să dau o șpagă de 3.000 de euro pe atunci. Angajații de la STB, șoferi, așa au spus că au plătit și ei”, a completat bărbatul. 

Așadar, mita la angajare pentru post este salariul pe trei luni. Un șofer de autobuz câștigă 5.500 de lei pe lună, un vatman 7.800 de lei pe lună, iar un șofer de troleibuz 8.000 de lei pe lună, cu tot cu ore suplimentare. Pe lângă aceste sume, se mai adaugă și tichetele de masă în valoare de 440 de lei pe lună și uneori și prime.

Practica e cunoscută, dar se vorbește despre ea numai în șoaptă. Fără să știe că este filmată, o femeie vatman a explicat procedura. 

- Dacă vrei să faci şcoala trebuie să te duci la şcoală.Se plăteşte.

- Cât costă?

- Ajunge la suta de milioane.

- Şi după ce termini te angajează?

- Nu. Nu Îţi asigură loc de muncă.

- Este şcoala STB-ului?

- Da, da. Şpagă numai dacă ai oameni. Dacă ai oameni, se poate orice. Faceţi şcoala, în timp ce faceţi şcoala, vă faceţi şi oamenii, vedeţi unde în stânga în dreapta, unde daţi. Spaga depinde de om, depinde de ce funcţie are. 

Mita, tradiție de cel puțin 20 de ani la STB

„Şpaga a început prin anul 2000. Da, se dă şpagă. Se dădea şi atunci, se dădea peste 1.000 de euro. Eu de exemplu cunoşteam să spunem directorul şi îi spuneam: hai mă că te angajez eu. Am pile, cum se spune. Dădea banul. Opream şi eu 200, 300 de euro. S-au dat o grămadă de bani”, a spus un om, fiind filmat cu camera ascunsă.
„Se practică de ani de zile. Între minim 2.000 euro, în funcţie de ce funcţie doreşte noul angajat să ocupe şi se ajunge şi până la 10.000 de euro”, a declarat Valer Ciobănescu, reprezentant sindicat STB.

Întrebat cât se cere pentru funcția de șofer de autobuz, acesta a răspuns: „3.000 de euro”, iar pentru vatman sau șofer de troleibuz la fel.

În 2022, din cei 800 de candidați înscriși la concurs, 16 au fost admișini. Jumătate dintre ei nu și-au primit posturile, chiar dacă semnaseră deja contractul de angajare, numai că cei care au plătit prețul nu vor să riște.

„M-am rugat de toţi colegii care au venit şi au spus că au dat mii de euro să intre şi nu vor să îşi asume această plângere penală pentru că riscă să rămână fără serviciu şi să fie şi acuzaţi de şpagă”, a adăugat Valer Ciobănescu, reprezentant sindicat STB.


Conducerea STB îi îndeamnă pe cei cărora li s-a cerut mită să depună plângeri. Sursele publicației menționate spun că, la 3 zile de la momentul în care s-au cerut explicații, șefa de Resurse Umane de la STB ar fi demisionat. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9762 RON
-0.00040
USD
USD: 4.6699 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.7698 RON
-0.00210
HUF
HUF: 1.2629 RON
-0.00260
BGN
BGN: 2.5443 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.1198 RON
0.00490
Convertor valutar

Rezultat: ---