Ce salarii câștigă angajații STB
După greva STB din 2022, un șofer care lucra în Marea Britanie a sperat că se va putea întoarce în România la un loc de muncă stabil. A venit special pentru interviu la STB, apoi, înainte de semnarea contractului, i s-ar fi cerut șpagă.
„M-au sunat, m-au întrebat când pot veni la interviu. Am luat primul avion, am venit. Am făcut toate demersurile pentru angajare”, a povestit un candidat pentru Observator.
La acel moment, societatea avea nevoie repede de 300 de noi angajați. „Ar trebui să dau o șpagă de 3.000 de euro pe atunci. Angajații de la STB, șoferi, așa au spus că au plătit și ei”, a completat bărbatul.
Așadar, mita la angajare pentru post este salariul pe trei luni. Un șofer de autobuz câștigă 5.500 de lei pe lună, un vatman 7.800 de lei pe lună, iar un șofer de troleibuz 8.000 de lei pe lună, cu tot cu ore suplimentare. Pe lângă aceste sume, se mai adaugă și tichetele de masă în valoare de 440 de lei pe lună și uneori și prime.
Citește și:
Blocaj în sănătate. Ce salarii au angajații CNAS
Angajații care ar putea avea salariile tăiate din toamnă
Ce salarii oferă marile lanțuri de hipermarketuri din România
Practica e cunoscută, dar se vorbește despre ea numai în șoaptă. Fără să știe că este filmată, o femeie vatman a explicat procedura.
- Dacă vrei să faci şcoala trebuie să te duci la şcoală.Se plăteşte.
- Cât costă?
- Ajunge la suta de milioane.
- Şi după ce termini te angajează?
- Nu. Nu Îţi asigură loc de muncă.
- Este şcoala STB-ului?
- Da, da. Şpagă numai dacă ai oameni. Dacă ai oameni, se poate orice. Faceţi şcoala, în timp ce faceţi şcoala, vă faceţi şi oamenii, vedeţi unde în stânga în dreapta, unde daţi. Spaga depinde de om, depinde de ce funcţie are.
Mita, tradiție de cel puțin 20 de ani la STB
„Şpaga a început prin anul 2000. Da, se dă şpagă. Se dădea şi atunci, se dădea peste 1.000 de euro. Eu de exemplu cunoşteam să spunem directorul şi îi spuneam: hai mă că te angajez eu. Am pile, cum se spune. Dădea banul. Opream şi eu 200, 300 de euro. S-au dat o grămadă de bani”, a spus un om, fiind filmat cu camera ascunsă.
„Se practică de ani de zile. Între minim 2.000 euro, în funcţie de ce funcţie doreşte noul angajat să ocupe şi se ajunge şi până la 10.000 de euro”, a declarat Valer Ciobănescu, reprezentant sindicat STB.
Întrebat cât se cere pentru funcția de șofer de autobuz, acesta a răspuns: „3.000 de euro”, iar pentru vatman sau șofer de troleibuz la fel.
Citește și:
Polurile sărăciei din România. Ce salarii au bucureștenii față de românii din restul țării
Cele mai mari salarii din România. INS: Top 10 industrii în care se câștigă bine
Sistemul medical, aproape de colaps după ce CNAS a sistat plățile către spitale și furnizori
În 2022, din cei 800 de candidați înscriși la concurs, 16 au fost admișini. Jumătate dintre ei nu și-au primit posturile, chiar dacă semnaseră deja contractul de angajare, numai că cei care au plătit prețul nu vor să riște.
„M-am rugat de toţi colegii care au venit şi au spus că au dat mii de euro să intre şi nu vor să îşi asume această plângere penală pentru că riscă să rămână fără serviciu şi să fie şi acuzaţi de şpagă”, a adăugat Valer Ciobănescu, reprezentant sindicat STB.
Conducerea STB îi îndeamnă pe cei cărora li s-a cerut mită să depună plângeri. Sursele publicației menționate spun că, la 3 zile de la momentul în care s-au cerut explicații, șefa de Resurse Umane de la STB ar fi demisionat.