Social Economic

Scandalul salariilor IKEA: cât se câștigă în România și cât în Spania, dar și cum a stabilit compania salariile la Timișoara

schedule 06 mar. 2023, 07:55

Scandalul salariilor IKEA: cât se câștigă în România și cât în Spania, dar și cum a stabilit compania salariile la Timișoara
Foto: Shutterstock.com

În mediul online a izbucnit o nouă controversă în urma apariției informațiilor privind salariile care se oferă angajaților Ikea Timișoara. Se vehiculează sume de 400 de euro, în timp ce în Spania salariile medii sunt de aproximativ 1.500 de euro. Va crește retailerul suedez salariile în orașul de pe Bega? De ce sunt salariile IKEA Spania duble? La aceste întrebări au răspuns managerul IKEA România Adriana Petre și Cristian Huzău, managerul uneia dintre cele mai importante agenții de recrutare din Timișoara. 

Scandalul salariilor IKEA. Câștigul din România vs. Spania

IKEA România a reacționat la scandalul privind salariile de 2.000 de lei (400 de euro) pe care le-ar oferi angajaților din Timișoara. „Ne-am luat angajamentul să oferim un sistem de salarizare corect, incluziv și competitiv pentru toți colegii noștri, iar din acest motiv nu există angajați în echipa noastră care să primească salariul minim pe economie. Salariile oferite de IKEA sunt stabilite în baza unui studiu amănunțit, care include un proces de evaluare a pieței din zona respectivă”, a precizat IKEA.

Reprezentanții companiei au menționat că salariul net pentru angajații IKEA din Timișoara pornește de la 3.000 de lei pe lună și include tichete de masă plus decontarea lunară a transportului. „În funcție de turele în care lucrează, angajații noștri primesc sporuri de weekend și de noapte, astfel adăugându-se o valoare adițională cuprinsă între 10% sau 35% la salariul lor final”, a transmis IKEA România presei.

Vezi aici toate explicațiile date de IKEA.

După ce în spațiul public a apărut reacția companiei cu privire la salariile care, de fapt, nu ar fi de 2.000 de lei, ci de 3.000 de lei (aproape 600 de euro), au început comparațiile cu situația angajaților IKEA din străinătate.

O analiză a lui Mihai Mateaș, profesionist din industria de Marketing Digital, a făcut o comparație între salariile din România și cele din Spania, prețurile practicate și profitul IKEA România - IKEA Spania.

IKEA Spania

casier/ă - 1.614 euro

angajat depozit - 1.248 euro

lucrător comercial - 1.241 euro

angajat curățeni - 1.200

„Mi-am zis că poate plătesc mai mult impozit pe profit aici decât acolo și, na, tre să taie de undeva… Doar că nu: 25% impozitul pe profit în Spania, 16% impozitul pe profit în România”, a scris Mateaș.

Ediția spaniolă a publicației Business Insider arată că salariul mediu la IKEA Spania este de 1.536 de euro brut pe lună „Salariul de bază este de fapt mai mic, dar că prin adăugarea de bonusuri și alte beneficii suma crește. De exemplu, lucrătorii Ikea au indemnizații de maternitate, asigurări de viață și un supliment salarial cuprins între 600 și 4.900 de euro (brut pe an) la 6 luni de la intrarea în companie”, arată articolul din Business Insider.

Comparație între prețuri

  • Tigerfrink – depozitare – 15 euro în Spania (74 lei) - 80 lei în România
  • Brimnes – dulap – 152 euro în Spania (750 lei) - 800 lei în România
  • Stoense – covor – 129 euro în Spania (635 lei) - 700 lei în România
  • Ektorp – canapea – 399 euro în Spania (1.970 lei) - 2.000 lei în România
  • Malm – pat 140/200 – 199 euro în Spania (979 lei) - 1.029 lei în România.

Foto: Colaj 9 NEWS

De ce nu își permite IKEA să dea salarii mai mari la noi? Cifra de afaceri și profit IKEA România vs. Spania

Mateaș a făcut o comparație în ceea ce privește cifra de afaceri și profitul IKEA România și IKEA Spania. „Deci de ce nu „își permite” Ikea să dea salarii mai mari în RO? Mai mari decât jumătate sau o treime din cât plătesc în Spania, zic… Mi s-a zis să compar și cifra de afaceri”, a scris acesta.

Cifra de afaceri Ikea România în 2021: 1,081,767,329.00 RON (219,6 milioane de euro)

  • Cifra de afaceri Ikea Spania în 2021: 1,682 miliarde de euro
  • Nr. magazine Ikea România: 2
  • Nr. magazine Ikea Spania: 20
  • Cifră de afaceri per magazin România: 110 milioane de euro
  • Cifră de afaceri per magazin Spania: 84 milioane de euro
  • Profit Ikea Spania 2021: 81,4 milioane de euro (circa 4 milioane de euro pe magazin)
  • Profit Ikea România 2021: 8 milioane de euro (circa 4 milioane de euro pe magazin). 
  • Datele furnizate de acesta sunt coroborate cu date din presa de specialitate. 

Cum a stabilit IKEA salariile din Timișoara

Cristian Huzău, country manager GI Group, una dintre cele mai mari companii de resurse umane din România, susține că salariile nete de pronire la IKEA Timișoara sunt în jur de 2.200 de lei.

„IKEA a susținut că salariile sunt 3.000 de lei net, incluse fiind tichetele și transportul. În general, la Timișoara se dau tichetele de masă de 30 lei pe zi x 20 de zile, 600 de lei. Decontarea transportului poate fi între 100 și 200 de lei. Astfel, ajungem cu un net de 2.200 de lei, adică un brut de 3.600”, susține Huzău. „E o mică discrepanță între ce a apărut în online și realitate”, a spus specialistul.

Acesta a afirmat că pentru Timișoara acest salariu, de 2.200 de lei, este unul mediu spre inferior pentru astfel de slujbe. „Dacă nu ar fi izbucnit scandalul, brandul IKEA i-ar fi ajutat să atragă candidați. Oamenii sunt atrași de asemenea investiții noi. Din cauza scandalului cred că li se complică un pic viața. Ce nu au luat în calcul este că în zona de Vest, șomajul tinde către 0 deja de ani de zile, în Timiș, Arad, Bihor e tot mai complicat să găsești candidați”, explică Huzău. 

„Dacă mergeți în Iulius Mall TImișoara la food court, veți vedea aproape la fiecare restaurant angajați din țări din afara Uniunii Europene”, a mai precizat acesta. 

Chestionat cu privire la discrepanța de salarii, el a explicat că: „În România, salariile trebuie să crească și vor crește. În fiecare an, salariile cresc mai agresiv decât în alte țări. Pe de altă parte, dacă începem să devenim prea scumpi, mai ales în industria auto s-a văzut, fabricile s-au mutat sau și-au făcut planuri de mutat în locuri mai ieftine”. 

Huzău este de părere că războiul din Ucraina, un teritoriu de destinație pentru multe afaceri relocate din România, are ca efect revenirea în Ucraina a multor companii care s-au relocat. 

Adriana Petre, People and Culture Manager la IKEA, a transmis că salariile oferite de IKEA sunt stabilite în baza unui studiu amănunțit, care include un proces de evaluare a pieței din fiecare țară.

„Începem, așadar, de la acest proces de evaluare a pieței, care ne oferă o perspectivă mai bună asupra pieței în cauză, și oferim salarii competitive în baza evaluării, acest proces fiind valabil și pentru IKEA Timișoara”, a declarat Adriana Petre pentru Adevărul.

Cât despre scandalul din mediul online, aceasta a spus că este vorba de specualții: „Zvonurile conform cărora noi am fi dezvăluit public salariul pentru una dintre pozițiile disponibile nu sunt corecte. Considerăm că asemenea informații trebuie să rămână confidențiale și nu le dezvăluim public”, a precizat managerul.

Petre a transmis că, pe lângă suma de 3.000 de lei net (cu tichete și transport incluse și sporuri de noapte și weekend), pachetul salarial vine cu multe beneficii adiționale, cum ar fi: servicii medicale gratuite, fond de pensie privată, vouchere de vacanță, reduceri la magazinele IKEA etc.



SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 5 voturi
Nu: 13 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

18 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.973 RON
-0.00200
USD
USD: 4.6085 RON
-0.01930
GBP
GBP: 5.8167 RON
-0.02000
HUF
HUF: 1.2583 RON
0.00140
BGN
BGN: 2.5426 RON
-0.00100
CHF
CHF: 5.0914 RON
-0.02360
Convertor valutar

Rezultat: ---