Auto

Mii de cereri de despăgubiri în urma insolvenței Euroins. Cât vor avea de așteptat șoferii loviți în trafic de cei cu asigurare RCA Euroins până își vor primi banii

schedule 27 mar. 2023, 11:41

Românii cu asigurare RCA Euroins au depus mii de cereri de despăgubiri în urma insolvenței Euroins. Toate se îndreaptă către Fondul de Garantare, în speranța că vor primi banii pentru a-și repara mașinile, după ce au fost implicați într-un accident rutier. Cât timp vor avea de așteptat cei loviți în trafic de cei cu asigurări Euroins până își vor primi banii înapoi? Mult, căci Fondul nu a terminat de făcut plățile nici măcar în cazul falimentelor Carpatica și Astra, din urmă cu 7 ani.

Șoferii loviți în trafic de cei cu asigurare Euroins vor avea de așteptat mult până își vor primi banii înapoi

Pe grupurile de pe rețelele de socializare curg mesaje ale șoferilor loviți în trafic de cei cu asigurare Euroins. Unii au depus deja cereri de despăgubire către Fondul de Garantare, alții se plâng de faptul că stau cu mașinile avariate și nu sunt băgați în seamă de nimeni.

Din data de 17 martie și până acum, Fondul de Garantare a primit peste 10.000 de solicitări din partea păgubiților Euroins. Sunt șoferi care, în ultimele zile, au avut accidente și care ar urma să fie despăgubiți de Fondul de Garantare.

Este vorba și despre clienți ai companiei Euroins care s-au gândit să rezilieze polița RCA pe care o aveau și să ceară statului bani pentru perioada rămasă valabilă din asigurarea lor.

Câți bani mai are Fondul de Garantare pentru plata polițelor 

De pildă, în cazul în care aveau asigurare pe 12 luni și au trecut 5 luni de când și-au făcut-o, statul le va restitui oamenilor banii pe 7 luni.

Oricum, la cele 10.000 de cereri care au venit în câteva zile se adaugă alte 55.000 de dosare de daună pe care le avea Euroins, înainte să anunțe insolvența.

Acestea vor fi preluate de Fondul de Garantare. Acum, în conturile instituției mai sunt aproape 200 de milioane de lei, bani insuficienți pentru a acoperi paguba Euroins. 

„Fondul de Garantare a fost constituit să aibă bani. Are resursele necesare pe care poate să le abordeze, astfel încât să aibă bani să plătească toate despăgubirile pentru cei care sunt păgubiţi”, a explicat Nicu Marcu, președinte ASF.

Însă când anume este greu de spus. „Ţinând cont că în momentul ăsta cei care au avut dosare de daună pe City Insurance încă nu şi-au primit toţi banii, cei care depun acum probabil că ar avea de aşteptat un an, un an jumate”, a transmis Sergiu Costache, expert asigurări.

Noi vești legate de plafonarea tarifelor RCA

Șoferii așteaptă cu nerăbdare noi vești legate de plafonarea tarifelor RCA, după ce asigurările obligatorii costă mai mult anul acesta cu aproximativ 40%. Noul proiect urmează să fie prezentat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) săptămâna aceasta. 

Astăzi, Consiliului Concurenței este chemat în fața Parlamentului pentru a da explicații în ceea ce privește falimentul Euroins. În urmă cu o săptămâna, a fost audiată conducerea ASF, însă vinovatul pentru ieșirea din piață a celui mai mare asigurator tot nu a fost găsit. 

Analiști: Măsura nu ar stabiliza piața. Tot păgubiții vor suferi

Analiștii spun că măsura de plafonare a tarifelor RCA nu ar stabiliza piața. „Dacă e ordin, cu plăcere. Măsura va fi înghiţită de piaţă. iar când vor expira plafonările, preţurile vor creşte mai mult, pentru că pierderile vor trebui recuperate”, a declarat Gabriel Biriș, analist fiscal.

„Cineva va avea de suferit...că vor fi asigurătorii, că vor fi distribuitorii, că vor fi unităţile reparatoare, prestatorii de servicii. Dar cel mai important este că vor suferi păgubiţii”, este de părere Dorel Duță, președinte UNSICAR. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 5 voturi
Nu: 13 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

18 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.971 RON
0.00020
USD
USD: 4.5892 RON
-0.01040
GBP
GBP: 5.7967 RON
-0.00010
HUF
HUF: 1.2597 RON
-0.00560
BGN
BGN: 2.5416 RON
0.00010
CHF
CHF: 5.0678 RON
0.01550
Convertor valutar

Rezultat: ---