Locale

Scandalul BMW-urilor pentru Poliție, etapa verificările. Parchetul European și DNA cercetează achiziția celor 600 de BMW-uri de către Ministerul de Interne

schedule 18 mar. 2023, 14:23

Scandalul BMW-urilor pentru Poliție, etapa verificările. Parchetul European și DNA cercetează achiziția celor 600 de BMW-uri de către Ministerul de Interne
Foto: ObservatorNews/Youtube.com

Scandalul BMW-urilor pentru Poliție a ajuns la etala verificărilor. Parchetul Uniunii Europene și Direcția Națională Anticorupție (DNA) cercetează contractul de achiziție încheiat de Poliția Română cu firma Automobile Bavaria, pentru cumpărarea a 600 de mașini BMW. Poliția Română a transmis că nu au fost încă recepționate mașinile.  

Parchetul European și DNA vertifică achiziţia celor 600 de BMW-uri de către Ministerul de Interne

Poliția Română a transmis, într-un răspuns oficial pentru Europa Liberă, că „a pus la dispoziție Parchetului European toate documentele relevante cu privire la această achiziție”. Totodată, a menționat că nu au fost încă recepționate mașinile.

Răspunsul Poliției vine după ce, la începutul acestei săptămâni, publicația numită a cerut informații despre derularea acestui contract și dacă instituții de cercetare și control, cum ar fi DNA, Curtea de Conturi, Ministerul Transporturilor sau Comisia Europeană au solicitat detalii despre contractul pentru livrarea celor 600 de BMW-uri pentru Poliție.

Și DNA verifică achiziția din anul 2021 a Poliției, procedură de cumpărare la care s-a prezentat un singur ofertant, după o primă etapă eșuată. Surse judiciare au menționat pentru publicația sus-numită că DNA a deschis dosarul penal în toamna anului 2022, după ce s-a autosesizat. Aceleași surse au transmis și că acum dosarul este în faza de cercetare in rem, adică nu există nicio persoană suspectă.

Cazul BMW-urilor pentru polițiști

Europa Liberă și G4Media au semnalat, în luna septembrie a anului 2022, că Inspectoratul General al Poliției Roâne (IGPR) a cumpărat 600 de mașini BMW de la Automobile Bavaria SRL, firmă condusă de Michael Schmidt, prietenul președintelui Klaus Iohannis. Sindicatul Europol a acuzat o licitație cu dedicație.

La scurt timp, președintele României a clarificat că prietenia sa cu afaceristul Michael Schmidt nu a contat în ceea ce privește câștigarea licitației desfășurate de Poliția Română. Șeful de stat a marcat că, dacă sunt suspiciuni privind legalitatea procedurii, există suficiente autorități competente să facă verificări.

„Acum, despre prietenia cu mine pot să vă spun că nu a contat, cu siguranță, iar informațiile mele despre această procedură sunt doar cele care au apărut pe sursele deschise, adică pe media. Însă, pot să vă spun un lucru foarte clar, dacă există suspiciuni, atunci avem suficiente autorități competente să verifice aceste lucruri. Și, dacă îmi permiteți, mă aștept ca aceste autorități să verifice toate lucrurile la sânge.
Este inadmisibil, din punctul meu de vedere, ca numele meu și poziția mea să fie trase într-o chestiune care poate fi verificată tehnic. Cred că este evident pentru toată lumea că eu personal nu am nicio treabă cu această achiziție, dar dacă există, încă o dată, dacă există suspiciuni, atunci mă aștept la clarificări și cam foarte repede”, a spus Klaus Iohannis.

Reacția Automobile Bavaria

Automobile Bavaria a afirmat ulterior că Michael Schmidt, fondatorul companiei și apropiat al președintelui Iohannis, „nu mai deține nicio funcție și nu este implicat în operațiunile din România”. 

Poliția Română a spus că a ajuns să cumpere „un minim de 300 și un maxim de 600 de autoturisme marca BMW” de la firma condusă de un prieten al președintelui Iohannis pe motiv că la licitație s-a prezentat un dingur distribuitor, chiar dacă și alți producători îndeplineau cerințele, anume Mercedes, Jaguar și Alfa Romeo.

Sursa citată susține că demararea procedurilor pentru stabilirea specificațiilor tehnice datează din 2018, iar acestea „sunt aliniate standardelor europene”.

Poliția a mai transmis că a fost semnat un acord cadru, pentru un minim de 300 și un maxim de 600 de autoturisme marca BMW, seria 3, 4x4, la un preț per unitate de numai 32.000 de euro, fără TVA, iar în cei 32.000 de euro, intră și dotări specifice muncii de poliție, de aproximativ 4.000 de euro, respectiv, rampă, colantare, baterie suplimentară, precum și un set de anvelope de iarnă.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9763 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6386 RON
0.01810
GBP
GBP: 5.8067 RON
-0.01890
HUF
HUF: 1.2671 RON
-0.00220
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.0843 RON
0.00950
Convertor valutar

Rezultat: ---