Politic

Reformă în sistemul de asistență socială după scandalul „Azilelor groazei”. Ordonanța de urgență trebuie să fie gata până pe 31 august

schedule 31 iul. 2023, 11:29

Reformă în sistemul de asistență socială după scandalul „Azilelor groazei”. Ordonanța de urgență trebuie să fie gata până pe 31 august
Foto: Guvernul României/Facebook

Valul de controale și sutele de relocări din centrele închise sau cu activitate suspendată pun presiune pe sistemul de asistență socială; sector oricum supraaglomerat și lăsat de izbeliște de către stat de ani încoace. Drept urmare, astăzi, în contextul „Azilelor groazei”, mai multe ONG-uri au fost chemate la Guvern, de către premierul Marcel Ciolacu, pentru a discuta despre reforma sistemului de asistență socială. Prim-ministrul așteaptă propuneri pentru ordonanța de urgență, care trebuie să fie gata până pe 31 august.  

Guvernul va decide împreună cu ONG-urile o reformă a sistemului de asistenţă socială după scandalul „Azilelor groazei”

În urma scandalului azilelor groazei, premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că trebuie desființate anumite instituții care nu își fac treaba și că trebuie regândit sistemul de autorizare și de control al acestor centre pentru bătrâni

Tot prim-ministrul a afirmat că trebuie înăsprite pedepsele pentru cei care încalcă regulile, ceea ce înseamnă că ar putea duce la schimbarea Codului Penal. Pentru asta, însă, trebuie parcurși anumiți pași, ceea ce reprezintă un proces de lungă durată.

Totodată, corpul de control al premierului a mers deja în inspecție la câteva instituții ale statului care au atribuții în ceea ce privește autorizarea și verificarea acestor centre pentru bătrâni.

Pentru a vedea cât de bine își fac treaba angajații, și ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a venit cu propunerea de a fi schimbat total sistemul de licențiere, să nu mai fie permisă licențierea provizorie succesivă și să nu mai fie permisă licențierea fără o vizită clară în teren.

Tot ministrul Muncii a adus în prim-plan ideea existenței unor inspectori sub acoperire în viitor pentru a verifica foarte clar activitatea din astfel de centre pentru bătrâni.

Despre toate aceste idei și propuneri se va discuta azi la Guvern, acolo unde sunt așteptați mai mulți reprezentanți ai ONG-urilor, pentru a putea fi întocmită clar, corect și eficient această ordonanță de urgență, care trebuie să fie gata până la finalul lunii august. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---