Social

Polițiștii din penitenciare intră azi în grevă. Sunt nemulțumiți de reforma pensiilor speciale

schedule 31 mai 2023, 10:43

Polițiștii din penitenciare intră azi în grevă. Sunt nemulțumiți de reforma pensiilor speciale
Foto: ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO

Luna mai este luna protestelor. După dascăli, angajații din domeniul sanitar, cei din MAI și CFR, și polițiștii din penitenciare încep greva. Angajații au început cu o grevă de avertisment, de la ora 7, care s-a încheiat la ora 10. Este vorba despre agenții din sectorul operativ, adică polițiștii de la pază, escortare și supravegherea deținuților. Astfel, cei privați de libertate, care aveau azi termen la instanță, nu au fost eliberați. Excepție au făcut deținuții care merg în fața instanței pentru prelungirea mandatului sau liberare. La ora 8, cei cu regim deschis și semi-deschis erau, în mod normal, scoși la plimbare. Joi vor fi scoși după ora 10, când greva se va încheia. Angajații penitenciarelor din România spun că vor duce greva la un alt nivel din data de 7 iunie, blocând, în fiecare zi, câte un penitenciar.

Protest al poliţiştilor din penitenciare. Sindicaliştii intră azi în grevă

Polițiștii din penitenciare au fost marți în grevă japoneză, iar miercuri au refuzat să intre la program timp de 2- 4 ore, blocând pușcăriile prin „exces de zel”, a anunțat Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP). 

„Poliţiştii de penitenciare îşi vor desfăşura marţi activitatea profesională, purtând o banderolă albă pe braţ, pentru a atrage atenţia clasei politice cu privire la dezastrul în care se află penitenciarele din cauza proastei guvernări PNL-PSD-UDMR. Greva japoneză de marţi va fi urmată de blocarea la propriu a penitenciarelor.
Miercuri, 31.05.2023, poliţiştii de penitenciare vor refuza să intre la programul de lucru timp de 2-4 ore, deoarece s-au săturat să mai fie bătaia de joc a lui Marcel Ciolacu şi a lui Nicolae Ciucă. Protejarea pensiilor militare vehement trâmbiţată în spaţiul public de cei doi politicieni s-a dovedit a fi o mare minciuna şi o înşelătorie de proporţii, la fel cum este guvernarea PSD-PNL”, se arată într-un comunicat al FSANP.

Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor anunţă că poliţiştii de penitenciare au început de miercuri blocarea puşcăriilor prin „exces de zel”. Primul penitenciar blocat prin „exces de zel” va fi Craiova, urmat de Bistriţa şi Bacău.

Metoda excesului de zel a fost preferată pentru că poliţiştii de penitenciare nu au dreptul la grevă, a precizat FSANP. În schimb, metoda ocolitoare a grevei şi anume „excesul de zel” înseamnă respectarea cu stricteţe a legilor, regulamentelor şi procedurilor interne care blochează poliţia penitenciară. Birocraţia, lipsa de personal şi precaritatea dotărilor pot determina ca prima activitate dintr-o puşcărie şi anume „accesul angajaţilor în penitenciar” să dureze aproximativ 4 ore, activitate care în mod obişnuit durează aproximativ 45 de minute.

„Coaliţia PSD-PNL reformează sistemul pensiilor militare 'la comanda' Băncii Mondiale şi a Comisiei Europene, fără consultarea instituţiilor de forţă ale României. Pentru reformarea pensiilor militare, ministrul Muncii, Marius Budăi, nu a solicitat nici formal şi nici informal puncte de vedere de la ministerele de resort (Apărare, Interne, Justiţie), ci a venit cu fiţuica în mână de la Bruxelles.
Politicienii vremii mai reprezintă interesele românilor? Creşterea vârstei de pensionare până la 65 de ani va face ca poliţiştii de penitenciare să iasă la pensie direct în sicriu, deoarece speranţa de viaţă a acestei categorii socio-profesionale este de aproximativ 62 de ani. Modificarea bazei de calcul a pensiilor militare le va oferi poliţiştilor de penitenciare o pensie sub costurile unei vieţi decente, sub acel coş minim despre care guvernanţii nu vor niciodată să vorbească.
PNL şi PSD, dacă nu ne omorâţi la locul de muncă, ne omorâţi prin înfometare, ca pensionari! Sună cinic, dar aveţi experienţă. Ca dovada aveţi cazurile românilor care au murit de foame şi frig în casă, în iarna anului 2022", se mai spune în document.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 5 voturi
Nu: 13 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

18 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9715 RON
-0.00080
USD
USD: 4.5614 RON
0.00310
GBP
GBP: 5.8088 RON
0.01240
HUF
HUF: 1.2606 RON
0.00220
BGN
BGN: 2.5419 RON
-0.00040
CHF
CHF: 5.1628 RON
0.00210
Convertor valutar

Rezultat: ---