Premierul Slovaciei, Robert Fico, a anunțat marți că țara sa nu va implementa noul sistem pentru migrație propus de Uniunea Europeană, descriind cerințele acestuia ca fiind un "dictat" și nu un act de solidaritate. Conform noului pact pentru migrație, aprobat recent de Parlamentul European, statele membre ar trebui să accepte un număr de migranți sau să contribuie financiar cu aproximativ 20.000 de euro pentru fiecare migrant refuzat.
Această reformă, care a venit după opt ani de dispute între statele membre, are ca scop accelerarea procedurilor de securitate și acordare a azilului, precum și creșterea numărului de returnări, pentru a reduce migrația din Orientul Mijlociu și Africa. Sistemul încearcă să stabilească un echilibru între drepturile și obligațiile statelor membre, oferind opțiunea de a contribui financiar în locul primirii migranților.
Citește și:
Slovacia anunţă încetarea ajutorului militar pentru Ucraina: „Doar un ajutor umanitar și civil”
Slovacia, alături de Polonia și Ungaria, a exprimat opoziție față de acest pact, iar voturile acestor țări nu sunt suficiente pentru a bloca legislația. Statele membre care nu respectă legislația UE pot fi sancționate de Comisia Europeană și Curtea Europeană de Justiție. Uniunea Europeană, care numără 450 de milioane de locuitori, se străduiește să controleze imigrația ilegală încă din 2015, când a fost confruntată cu un val masiv de migranți.
Pactul pentru migrație trebuie să fie aprobat de statele membre ale UE înainte de a deveni efectiv și va avea un termen de doi ani pentru implementare. Se așteaptă ca votul final al țărilor europene să aibă loc în luna mai, deși data exactă nu a fost încă stabilită.