Politic Locale

Președintele Volodimir Zelenski, vizită fulger în România. Liderul de la Kiev este așteptat săptămâna viitoare

schedule 06 oct. 2023, 11:37

Președintele Volodimir Zelenski, vizită fulger în România. Liderul de la Kiev este așteptat săptămâna viitoare
Foto: Dmyto Larin/Shutterstock

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, va veni în vizită în România, săptămâna viitoare, pe 10 octombrie, conform unor surse oficiale citate de G4Media. Vizita nu va putea fi confirmată oficial până în ultimul moment, dat fiind că războiul poate schimba oricând planurile liderului de la Kiev. 

Volodimir Zelenski, așteptat în vizită în România pe 10 octombrie

Aceasta ar fi prima vizită a lui Zelenski în România de la începerea conflictului militar în Ucraina. Șeful de stat ucrainean ar veni la București pe fondul sprijinului constant al României pentru Kiev în criza cerealelor.

Dacă Polonia, Ungaria și Slovacia au adoptat poziții dure față de importul de cereale din Ucraina, Bucureștiul a negociat constant cu Kievul și a găsit o soluție de compromis

Mai mult, țara noastră este implicată puternic în exportul de produse din Ucraina pe toate rutele posibile: rutier, maritim și fluvial. Totodată, România este una dintre rutele prin care ajunge în Ucraina sprijinul militar occidental. 

Cât despre sprijinul militar, autoritățile române nu au recunoscut oficial nicio livrare de armament sau muniție pentru Ucraina.

Cu toate acestea, ministrul ceh de Externe, Jan Lipavsky, a spus, în 26 septembrie, că „în Cehia apreciem profund rolul important pe care îl joacă România în susținerea Ucrainei invadate, fie că este vorba de furnizarea de material militar și ajutor umanitar, sau de primirea de refugiați ucraineni”. 

Zelenski și Iohannis s-au mai întâlnit

Președinții Zelenski și Iohannis s-au întâlnit și pe 20 septembrie la New York, cu ocazia unei reuniuni ONU. Cei doi oficiali au avut o întrevedere și la 1 iunie, când au semnat o declarație comună cu privire la integrarea euroatlantică a Ucrainei. În acea declarație, Iohannis preciza că „România va susține Ucraina atât timp cât va fi necesar.

Va continua să ofere susținere multidimensională pentru Ucraina și să solicite consolidarea susținerii și asistenței internaționale pentru Ucraina. România va susține Ucraina în reconstrucția și redresarea post-conflict în vederea asigurării unui stat stabil, sigur și rezilient”. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---