Volodimir Zelenski, așteptat în vizită în România pe 10 octombrie
Aceasta ar fi prima vizită a lui Zelenski în România de la începerea conflictului militar în Ucraina. Șeful de stat ucrainean ar veni la București pe fondul sprijinului constant al României pentru Kiev în criza cerealelor.
Dacă Polonia, Ungaria și Slovacia au adoptat poziții dure față de importul de cereale din Ucraina, Bucureștiul a negociat constant cu Kievul și a găsit o soluție de compromis.
Mai mult, țara noastră este implicată puternic în exportul de produse din Ucraina pe toate rutele posibile: rutier, maritim și fluvial. Totodată, România este una dintre rutele prin care ajunge în Ucraina sprijinul militar occidental.
Cât despre sprijinul militar, autoritățile române nu au recunoscut oficial nicio livrare de armament sau muniție pentru Ucraina.
Citește și:
Zelenski a ajuns la Bucureşti. Programul președintelui ucrainean s-a modificat
Filmul primei vizite a lui Zelenski în România. Ce a cerut președintele ucrainean și ce a oferit
Zelenski va participa la summit-ul G7 din Japonia. Oficialul ucrainean va vizita și Hiroshima
Cu toate acestea, ministrul ceh de Externe, Jan Lipavsky, a spus, în 26 septembrie, că „în Cehia apreciem profund rolul important pe care îl joacă România în susținerea Ucrainei invadate, fie că este vorba de furnizarea de material militar și ajutor umanitar, sau de primirea de refugiați ucraineni”.
Zelenski și Iohannis s-au mai întâlnit
Președinții Zelenski și Iohannis s-au întâlnit și pe 20 septembrie la New York, cu ocazia unei reuniuni ONU. Cei doi oficiali au avut o întrevedere și la 1 iunie, când au semnat o declarație comună cu privire la integrarea euroatlantică a Ucrainei. În acea declarație, Iohannis preciza că „România va susține Ucraina atât timp cât va fi necesar.
Va continua să ofere susținere multidimensională pentru Ucraina și să solicite consolidarea susținerii și asistenței internaționale pentru Ucraina. România va susține Ucraina în reconstrucția și redresarea post-conflict în vederea asigurării unui stat stabil, sigur și rezilient”.