Externe

Lupte tot mai violente în Ucraina: Rusia încearcă să-și asigure o victorie simbolică înainte de împlinirea unui an de la război. Evoluția situației de pe front

schedule 08 feb. 2023, 09:45

Lupte tot mai violente în Ucraina: Rusia încearcă să-și asigure o victorie simbolică înainte de împlinirea unui an de la război. Evoluția situației de pe front
Foto: LeStudio/Shutterstock.com

Se poartă lupte tot mai violente pe frontul din Donbas. Armata ucraineană a anunțat că inamicii au suferit cele mai mari pierderi, într-o zi, de la începutul războiului, anume peste o mie de soldați ar fi fost uciși. Cu acest preț, armata moscovită ar fi reușit să înainteze câteva sute de metri, în încercarea de a-și asigura o victorie simbolică înainte de împlinirea unui an de la război. De cealaltă parte, ministrul german al Apărării a adus vești bune la Kiev: armata țării atacată de ruși va primi în martie primele tancuri Leopard 2, la care li se vor adăuga 100 de tancuri Leopard 1. 

Rusia vrea cu orice preț să-și asigure o victorie simbolică înainte de împlinirea unui an de la război

Ucrainenii de pe front trag cu dinții să reziste forțelor ruse, care atacă în valuri, în special în direcția orașului Bahmut, pe care se chinuie de luni întregi să-l cucerească. 

Analiștii occidentali sunt de părere că orașul, care riscă să fie încercuit, nu are o importanță strategică prea mare. În schimb, are o valoare simbolică după luptele crâncene din zonă. 

Rușii trimit în prima linie mercenarii grupului Wagner, dar pare că aceștia nu mai au moralul ridicat. Serviciile ucrainene au publicat imagini în care patru luptători din Wagner transportă un comandant grav rănit, apoi îl bat cu lopețile.

Chiar și pe fondul unor astfel de incidente, ucrainenii cred că armata rusă va lansa, în viitorul foarte apropiat, o ofensivă de mare amploare, cu sute de mii de militari. Pentru a-i face față, este nevoie de și mai multe arme și muniții din partea aliaților Ucrainei. 

„Facem totul pentru ca cerul nostru să fie liber, luptătorii noştri să dispună de tancuri puternice iar artileria să nu fie mai prejos de cea a ocupanţilor”, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Ministrul german al Apărării, vizită surpriză la Kiev

Ministrul german al Apărării a sosit la Kiev într-o vizită neanunțată în prealabil, care coincide cu plecarea primilor militari ucraineni în Germania, pentru a fi instruți în folosirea tancurilor Leopard 2.

Demnitarul german a transmis că Germania, Danemarca și Țările de Jos vor oferi Ucrainei cel puțin o sută de tancuri de modelul mai vechi, Leopard 1, reparate și reechipate. 

„Aceste tancuri de luptă sunt necesare ca o contribuţie importantă, ca să nu spun decisivă, în vederea unei încheieri favorabile a războiului din Ucraina”, a declarat ministrul Apărării din Germania, Boris Pistorius.

Germania, țară acuzată că nu ajută destul Ucraina, a primit acum mulțumiri din partea lui Volodimir Zelenski. Trebuie menționat că parlamentul de la Kiev i-a confirmat în funcție pe noul ministru de interne și noul șef al serviciului de securitate. 

Ministrul Apărării, despre care se spunea că va fi înlocuit, își păstrează, pentru moment, postul, dat fiind că o modificare ar fi nepotrivită înaintea așteptatei ofensive a Rusiei.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9761 RON
0.00010
USD
USD: 4.6567 RON
0.01320
GBP
GBP: 5.7878 RON
-0.01800
HUF
HUF: 1.2649 RON
-0.00200
BGN
BGN: 2.5442 RON
0.00010
CHF
CHF: 5.0938 RON
0.02600
Convertor valutar

Rezultat: ---