În urma unei rezoluții adoptate de Parlamentul European, care solicită Rusiei să returneze tezaurul României, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a reacționat printr-o postare pe Telegram. Zaharova a afirmat că datoriile României față de Rusia și Uniunea Sovietică ar depăși de 20-25 de ori valoarea tezaurului românesc trimis la Moscova pentru păstrare în perioada 1916-1917. Ea a adăugat că România încearcă să-și rezolve problemele economice pe seama Rusiei, punând pe umerii acesteia "datoriile sale fantomă" vechi de un secol.
Publicația Komsomolskaia Pravda, citând-o pe Zaharova, a menționat că în 1949 Moscova ar fi iertat României aproape toată datoria pentru distrugerile provocate în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Totodată, în 2022, România a solicitat Rusiei plata a 4 miliarde de euro în contul tezaurului său.
Citește și:
Medvedev contestă cererea UE privind Tezaurul României
Rezoluția Parlamentului European subliniază că, în ciuda încercărilor de negocieri diplomatice după Primul Război Mondial, tezaurul național al României, trimis în Rusia pentru a fi păstrat în siguranță, nu a fost niciodată returnat integral. Eurodeputații au descris situația ca fiind un caz internațional fără precedent de însușire ilegală a rezervelor de aur și a obiectelor de patrimoniu, reprezentând o preocupare permanentă pentru societatea românească.
Banca Națională a României a depus la Moscova între decembrie 1916 și iulie 1917 un total de 91,48 tone de aur fin. În plus, alte valori ale Băncii Naționale a României, precum și ale altor instituții românești, au fost depozitate în sala Armelor, la Kremlin.