Externe

Putin avertizează că un conflict Rusia-NATO ar putea duce la al treilea război mondial

schedule 18 mar. 2024, 11:24

Putin avertizează că un conflict Rusia-NATO ar putea duce la al treilea război mondial
Foto: Frederic Legrand - COMEO/Shutterstock
Putin avertizează că un conflict NATO-Rusia ar putea duce la WWIII, dar exclude folosirea armelor nucleare în Ucraina.

Președintele rus Vladimir Putin a emis un avertisment sever că un conflict direct între Rusia și alianța militară NATO ar putea aduce lumea la pragul unui al treilea război mondial. În contextul tensiunilor crescute generate de războiul din Ucraina, Putin a subliniat că un astfel de scenariu este nedorit de majoritatea părților implicate. Declarațiile sale vin în urma unei perioade de criză profundă în relațiile dintre Moscova și Occident, comparabilă cu Criza rachetelor din Cuba din 1962.

Putin a menționat că, deși a avertizat în repetate rânduri despre riscurile unui război nuclear, nu a considerat necesară utilizarea armelor nucleare în conflictul ucrainean. În plus, liderul rus a indicat prezența personalului militar al NATO în Ucraina, observând că pe câmpul de luptă se vorbește engleza și franceza, ceea ce sugerează implicarea directă a forțelor aliate.

În contextul recentelor alegeri din Rusia, Putin a abordat și posibilitatea extinderii teritoriului controlat de Rusia în Ucraina, menționând crearea unei "zone sanitare" ca răspuns la atacurile ucrainene. Acesta a refuzat să ofere detalii suplimentare, dar a subliniat că o astfel de zonă ar trebui să fie suficient de mare pentru a preveni ajungerea armamentului străin pe teritoriul rusesc.

Președintele rus a criticat de asemenea poziția SUA și a Occidentului față de alegerile din Rusia, pe care le-a comparat defavorabil cu procesul electoral american, făcând referire la situația politică din Statele Unite și la tratamentul aplicat fostului președinte Donald Trump.

Putin a exprimat dorința ca Franța, sub conducerea președintelui Emmanuel Macron, să contribuie la găsirea unei soluții pașnice în Ucraina, subliniind deschiderea Rusiei pentru discuții de pace și construirea unor relații de bună vecinătate pe termen lung între cele două state.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---