Externe

General norvegian avertizează că NATO are trei ani pentru a se pregăti de un posibil conflict cu Rusia

schedule 04 iun. 2024, 14:15

General norvegian avertizează că NATO are trei ani pentru a se pregăti de un posibil conflict cu Rusia
Foto: U.S. Mission to NATO/Facebook
Generalul norvegian Eirik Kristoffersen avertizează că NATO are 2-3 ani să se pregătească pentru un posibil atac rusesc.

Comandantul forțelor armate norvegiene, generalul Eirik Kristoffersen, a declarat într-un interviu pentru Bloomberg că NATO are la dispoziție aproximativ doi-trei ani pentru a se pregăti înainte ca Rusia să își recâștige capacitatea de a lansa un atac convențional împotriva alianței. Kristoffersen a subliniat că, în ciuda estimărilor care sugerează că Rusia ar avea nevoie de un deceniu pentru a-și reface capacitățile militare, industria rusă se descurcă mai bine decât se aștepta, ceea ce scurtează acest termen.

Generalul a insistat că țările NATO trebuie să-și „accelereze” de urgență planurile militare pentru a se asigura că sunt pregătite pentru orice eventualitate. Acest avertisment vine în contextul în care mai mulți lideri occidentali și oficiali din domeniul apărării au exprimat îngrijorări similare la începutul anului cu privire la amenințarea reprezentată de Rusia și la pregătirea insuficientă a Europei pentru un conflict direct.

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a avertizat anterior că războiul dintre Rusia și Ucraina s-ar putea extinde, iar Vladimir Putin ar putea invada o țară NATO în următorii „5-8 ani”. În Regatul Unit, generalul Patrick Sanders a menționat că populația ar trebui să fie pregătită să se înarmeze în fața unei posibile confruntări cu Rusia, deși Ministerul Apărării a negat orice planuri de recrutare în acest sens.

În plus, Partidul Conservator britanic a indicat posibilitatea reintroducerii serviciului militar național obligatoriu, iar alte țări europene, inclusiv Norvegia și Suedia, au deja forme temporare de înrolare. Președintele polonez Andrzej Duda a evaluat că Rusia ar putea ataca NATO până în 2026 sau 2027.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 12 voturi
Nu: 20 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

32 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9771 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6535 RON
-0.01320
GBP
GBP: 5.8883 RON
0.00620
HUF
HUF: 1.2521 RON
0.00270
BGN
BGN: 2.5447 RON
CHF
CHF: 5.2157 RON
-0.00250
Convertor valutar

Rezultat: ---