Externe Politic

Primele decizii luate la summit-ul NATO de la Vilnius. Planul prin care teritoriul Alianței va fi apărat

schedule 12 iul. 2023, 06:49

Primele decizii luate la summit-ul NATO de la Vilnius. Planul prin care teritoriul Alianței va fi apărat
Foto: U.S. Mission to NATO/Facebook

Au fost luate primele decizii la summit-ul NATO de la Vilnius, capitala Lituaniei. Secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, a vorbit despre aderarea Ucrainei și condițiile pe care Kievul trebuie să le îndeplinească. Iată planul prin care teritoriul NATO va fi apărat. 

Summit-ul NATO de la Vilnius, primele decizii

Secretarul General al NATO a anunțat marți, după primul Consiliu Nord-Atlantic, că Alianța are acum cel mai cuprinzător plan de apărare de după Războiul Rece încoace, pentru a putea combate amenințările din prezent, anume Rusia și terorismul. Este vorba despre cei 300.000 de militari pregătiți la nivel înalt gata să intervine în orice moment pe trei regiuni: nordică, centrală și Mediterană, la pachet cu Marea Neagră. 

Vorbim despre planuri secrete, detaliile menționate mai sus fiind lucruri care pot fi spuse în mod public acum. Au fost discuții și despre planuri concrete în cazul în care va fi nevoie să se intervină pentru fiecare apărarea fiecărui teritoriu NATO. 

Jens Stoltenberg a făcut și alte anunțuri în ceea ce privește Ucraina. La Vilnius a fost prezent și președintele Volodimir Zelenski. Șeful de stat ucrainean a ajuns la Palatul Prezidențial din capitala Lituaniei, unde a avut o cină informală cu liderii de stat și șefii de guvern care fac parte din Alianță. 

Secretarul general al NATO a transmis că se trece, de astăzi, când va fi inaugurat Consiliul NATO-Ucraina, la o relație de la egal la egal între Alianță și Ucraina. Oficialul noervegian a transmis că speră ca aliații să aprobe un plan de măsuri prin care să fie acordat un plan de ajutor pentru țara aflată în război cu Rusia.

Aderarea Ucrainei la NATO, doar după ce Kievul câștigă războiul

Stoltenberg a informat, luni după-amiază, după o primă reuniune a liderilor alianței, că Ucraina este invitată să adere la NATO „atunci când condițiile o vor permite”. Între timp, membrii blocului militar au hotărât să renunțe la ideea prin care Kievului să i se mai dea un Plan de acțiuni în vederea aderării (MAP), făcând ca aderarea Ucrainei să treacă de la un proces în doi pași la unul într-un singur pas.

Totodată, Stoltenberg a anunțat că nou înființatul Consiliu NATO-Ucraina va avea prima reuniune miercuri. În acest organism, membrii au stat „egal”. Șeful NATO a arătat că, împreună cu hotărârea de a furniza Ucrainei și un „sistem multiaerian”, acestea sunt cele trei elemente ale unui pachet prin care aliații au găsit de cuviință să aducă Ucraina „mai aproape de NATO”. Chiar și așa, Stoltenberg a fost clar: „Dacă Ucraina nu câștigă, nu are sens să discutăm despre aderarea la NATO”.

NATO va adresa Ucrainei o invitaţie de a se alătura alianţei militare atunci când "membrii sunt de acord şi sunt îndeplinite condiţiile", a declarat marţi secretarul general Jens Stoltenberg, într-o conferinţă de presă.

„Astăzi, aliaţii au convenit asupra unui pachet care are trei elemente centrale, pentru a aduce Ucraina mai aproape de NATO. În primul rând, un nou pachet multianual de asistenţă pentru Ucraina, pentru a permite tranziţia de la era sovietică la standardele NATO în materie de pregătire şi doctrine, în scopul facilitării reconstrucţiei sectorului ucrainean al apărării. (...) În al doilea rând, noul Consiliu NATO-Ucraina, un forum de consultări în situaţii de criză şi decizii. Ne vom reuni de pe poziţii de egalitate. Aştept să avem sesiunea inaugurală mâine, cu participarea prepedintelui Volodimir Zelenski”, a declarat Jens Stoltenberg, potrivit Mediafax, în conferinţa de presă organizată după prima sesiune a summitului NATO de la Vilnius.
„În al treilea rând, reafirmăm că Ucraina va deveni membră a NATO. Am stabilit să eliminăm cerinţele din cadrul Planului de Acţiune pentru Integrare. Acest lucru va modifica parcursul Ucrainei spre integrare, trecându-se de la un proces în două etape la un proces într-o singură etapă. Am stabilit clar că vom emite o invitaţie adresată Ucrainei pentru a deveni membră NATO când aliaţii vor fi de acord şi când vor fi îndeplinite toate condiţiile. Acesta este un pachet de susţinere important pentru Ucraina şi un parcurs clar pentru a deveni membră NATO”, a precizat Stoltenberg.

Zelenski, supărat pe Alianță

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat marți NATO pentru că întârzie aderarea țării sale. Șeful de stat a spus că este „fără precedent și absurd” să nu existe un calendar pentru aderarea Ucrainei.

„Este fără precedent și absurd faptul că nu este stabilit un interval de timp nici pentru invitație și nici pentru aderarea Ucrainei”, a criticat el într-un mesaj puternic pe Twitter.  
„Se pare că nu există disponibilitate nici de a invita Ucraina la NATO și nici de a o face membră a alianței”, a mai scris supărat liderul de la Kiev. 

Ce obține Ucraina de la Summit-ul NATO din Vilnius, Lituania

NATO a fost de acord încă din anul 2008 că Ucraina va deveni membră, dar Alianța nu a spus cum sau când s-ar putea întâmpla acest lucru. 

Marile puteri vor dezbate la Vilnius acordarea unor garanții de securitate în stil israelian pentru Ucraina. De asemenea, va fi creat un consiliu special NATO-Ucraina, care va stabili o cale pentru aderarea țării, însă nu și un calendar oficial. Kievul va putea convoca reuniuni ale Alianței, dar nu va putea activa Articolul 5.

Franța a anunțat că va licra Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune Scalp, iar Germania a transmis un pachet de 700 de milioane de euro, care include lansatoare pentru Patriot, blindate Marder și tancuri Leopart 1A5. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---