Sport

Am câștigat meciul, dar am pierdut în peluză. Liderul „Uniți sub Tricolor”: „Am jignit pe cineva că am strigat 'Kosovo e Serbia'?”

schedule 14 sept. 2023, 09:54

Am câștigat meciul, dar am pierdut în peluză. Liderul „Uniți sub Tricolor”: „Am jignit pe cineva că am strigat 'Kosovo e Serbia'?”
Foto: Captura RomanianFootball

Naționala a fost la un pas de a pierde meciul cu Kosovo din preliminariile europeanului de fotbal, după circul cu iz politic din peluză. Partida de marți seară a fost întreruptă pentru 40 de minute după ce ultrașii din peluza „Uniți sub Tricolor” au afișat bannere pe care scria „Kosovo e Serbia”, scandând același mesaje. Iată prima reacție a liderului grupului, după incidentul care putea să-i coste pe tricolori. 

România - Kosovo: Am câștigat pe teren, dar am pierdut în tribune

„Ole ole, ole ola, Kosovo e Serbia!”. Acest mesaj a declanșat un scandal internațional. În minutul 17 al meciului cu Kosovo, doi jucători ai echipei oaspete i-au făcut semn arbitrului că în tribune este afișat un banner pe care scrie „Kosovo e Serbia”. 

Câteva secunde a durat până când arbitrul a oprit partida. Centralul le-a explicat jucătorilor români decizia luată. Din acel punct, tot câteva secunde a durat până când, în tribune, suporterii au ascuns bannerele provocatoare. Însă au continuat scandalul. 

Căpitanul Nicolae Stanciu a încercat să discute cu liderii galeriei, în încercarea de a calda situația.  „Nicule, Nicule, meciul ăsta nu trebuia să aibă loc, frate. Mai știi la Priștina ce ne-au făcut?”

După o așteptare apăsătoare, timp în care unii se gândeau la ce e mai rău - că arbitrul ar putea acorda victoria oaspeților - meciul a fost reluat. Atunci, fanii au fost anunțați că la primele scandări anti Kosovo jucătorii vor fi trimiși acasă. 

Reacția liderului ultrașilor „Uniți sub Tricolor” care au oprit meciul România - Kosovo

Ultrașii care au determinat oprirea meciului fac parte din gruparea „Uniți sub Tricolor”, care îl are ca lider pe Andrei Preda, zis Gogoașă, șeful galeriei echipei din Craiova deținute de Adrian Mititelu. 

„Noi am avut un mesaj cu care am intrat 'Kosovo e Serbia' şi 'Basarabia e România', da, trecut prin filtrele jandarmeriei, controlaţi de jandarmi, lăsaţi cu acest mesaj, lăsaţi cu tot. Am jignit pe cineva că am strigat 'Kosovo e Serbia'? Dacă statul în care noi suntem şi trăim şi plătim taxe recunoaşte acest lucru...”, a declarat Andrei Preda, liderul galeriei „Uniți sub Tricolor”.

În trecut, din această grupare a făcut parte din George Simion, în prezent președinte al partidului AUR

„Faptul că România ca politică externă nu recunoaşte independenţa Kosovo cred că asta ar trebui să fie şi politica FRF, am jucat practic cu un stat inexistent din punctul de vedere al Ministerul de Externe de la Bucureşti”, a comentat George Simion, președinte AUR.
„Nu am fost acolo, nu am eu legătură cu ce s-a întâmplat la meci”, a adăugat oficialul. 

Suporterii „Uniți sub Tricolor” au fost opriți, timp de o jumătate de oră, la ieșirea de pe Arena Națională, pentru a fi legitimați și fotografiați. La final, o parte dintre aceștia au fost amendați, dar pentru alte motive. 

„458 de persoane care au făcut parte din grupul de suporteri care a comis fapte anti-sociale şi din cauza căruia a fost întrerupt meciul de fotbal .... au fost identificate până la acest moment în vederea luării măsurilor legale împotriva celor responsabili de încălcarea cadrului legal în vigoare”, a transmis Alex Iacob, purtător de cuvânt al Jandarmeriei București.

3 dosare penale au fost întocmite pentru folosirea torţelor şi 17 amenzi au fost date pentru petardele aruncate în teren, bilete vândute la suprapreţ sau pentru consum de alcool pe stadion. 

Mărul discordiei 

Kosovo și-a declarat independența față de Serbia în anul 2008, însă actul nu a fost recunoscut și de către statul român; nici de Spania, Grecia, Slovacia sau Cipru. UEFA a ameninţat cu exluderea din competiţiile oficiale a ţărilor care refuză să joace meciuri de fotbal cu reprezentanţii acestui stat. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---