Aderarea României la Schengen, pe agenda Consiliului JAI din decembrie
Chiar dacă au fost multe presiuni din partea Comisiei Europene și a Parlamentului European, Austria spune „Nu” în continuarea pentru extinderea Schengen. Cu toate acestea, mâine au loc alegeri în Olanda, ceea ce ar putea schimba situația în cazul în care vor câștiga partidele europene. Astfel, Austria ar rămâne singurul stat care se opune aderării noastre la Schengen.
Austria are în continuare probleme cu migraţia ilegală şi chiar cere intensificarea protecţiei frontierelor externe. România a îndeplinit toate condițiile încă din 2011, iar faptul că nu face deja parte din spațiul de liberă circulație costă țara noastră cel puțin 2% din PIB.
„Este ultimul tren pentru țara noastră”
Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) este programat pentru 4 şi 5 decembrie, iar conform agendei provizorii în a doua zi vor avea loc un schimb de opinii cu privire la situaţia generală a spaţiului Schengen, precum şi un posibil vot privind aderarea României şi Bulgariei.
Citește și:
Consiliul JAI al UE se reunește astăzi la Bruxelles. Ce șanse sunt să fie discutată aderarea Românie
Austria își păstrează veto-ul pentru aderarea României la Schengen cu granițele terestre
„Menţionarea în agenda Consiliului este aproape identică faţă de cea de anul trecut, de la şedinţa în care veto-ul Austriei ne-a ţinut la cozile Europei încă un an”, a scris luni pe Facebook eurodeputatul USR Vlad Gheorghe.
„Este ultimul tren pentru ţara noastră, rămâne să vedem dacă toată presiunea pusă de Comisie, de Parlament, de fiecare dintre noi a funcţionat şi România va fi parte din spaţiul liber de circulaţie european, aşa cum merită încă din 2011”, a completat europarlamentarul, membru al grupului Renew Europe.
Aderarea României la Schengen, motiv de dispută în Austria. Discuții aprinse între Guvern și președinte
După decizia luată de Guvernul austriac privind blocarea României și Bulgariei la Schengen, președintele Austriei, Van der Bellen într-un comunicat public l-a criticat dur pe cancelarul austriac Karl Nehammer. Acesta a spus că atitudinea guvernului de la Viena afectează „reputația Austriei”.
Citește și:
Planul lui Ciolacu pentru aderarea la Schengen
Lideri UE la București discută viitorul și Schengen
Premierul Marcel Ciolacu efectuează o vizită oficială în Germania
„În momentul în care Guvernul federal austriac a zis nu pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schenghen, am venit cu un comunicat public, în care am zis că nu sunt de acord cu decizia Guvernului meu. Nu am văzut sens blocării României și Bulgariei la sistemul Schengen.
Întrebarea este mult mai vastă, cum am putea să controlăm fluxul de oameni care-și caută un loc de muncă sau un azil în cele 27 de state ale UE.
Am considerat că decizia Guvernului Federal austriac este greșită, dar sper într-o bună zi să fie revizuită. Am avut mai multe contacte cu președintele Iohannis și președintele bulgar. (...) Și astăzi consider că decizia nu a fost una corectă”, a spus Alexander Van der Bellen.
„Desigur că trebuie să știm cine intră în UE și în Austria, cine solicită azil. Și, bineînțeles, UE trebuie să-și controleze frontierele externe”, a spus președintele federal în cadrul unei discuții cu ambasadorul UE Martin Selmayr, însă „România și Bulgaria îndeplinesc criteriile de aderare la Schengen. Sunt îngrijorat de reputația Austriei în rândul partenerilor noștri europeni”.
Austria a blocat în decembrie 2022 aderarea României și Bulgariei la Schengen, în cadrul Consiliului UE pentru Justiție și Afaceri Interne, invocând criza migranților.