Politic Externe

Roberta Metsola, despre intrarea României în Schengen: „Nu doar că aşteptaţi această decizie, o şi meritaţi”

schedule 27 sept. 2023, 13:27

Roberta Metsola, despre intrarea României în Schengen: „Nu doar că aşteptaţi această decizie, o şi meritaţi”
paparazzza / Shutterstock

Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat că România merită să intre în spațiul Schengen în timpul președinției spaniole a Consiliului Uniunii Europene.

Ce spune Metsola despre aderarea României la Schengen

Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat că încă speră și este optimistă în ceea ce privește aderarea României la spațiul Schengen.

Nu doar că aşteptaţi această decizie, ci o şi meritaţi încă din 2011. /.../ Parlamentul (European) şi-a făcut datoria şi, dacă va trebui să mai facem ceva pentru a identifica ce mai avem de făcut, o vom face. Majorităţile există, nu e nicio problemă în ceea ce ne priveşte. Cred, aşadar, că vom reuşi să găsim o soluţie. Avem aşteptări înalte de la această preşedinţie (spaniolă a Consiliului UE, n.red.) pentru a încerca să lucreze cu colegii austrieci şi cu alţii, dacă există alte ţări unde continuă să existe întrebări şi cred că aceste întrebări îşi pot primi răspunsurile'', a declarat Metsola într-un interviu organizat de European Newsroom pentru agenţiile implicate în acest proiect media european, la sediul PE din Bruxelles, transmite Agerpres.

Anterior, Bulgaria şi România și-au manifestat dorința de a deveni țări membre ale spaţiului de liberă circulaţie. Austria și Olanda au fost țările europene care s-au opus dorinței celor două state la Consiliul JAI din decembrie 2022, motivând decizia lor prin faptul că țările au un control insuficient al fluxurilor de migranţi. Aderarea Bulgariei a fost blocată de Olanda şi Austria, iar aderarea României a fost blocată doar de Austria.

Eram în Consiliu şi îmi amintesc fiecare Consiliu European, cu acest punct ce era prezentat de preşedintele dumneavoastră, care spunea: 'Ceea ce merită concetăţenii mei ar trebui să obţină'. Am fost la Bucureşti la două zile după non-decizia de la Consiliul (JAI din decembrie 2022, n.red.). Nu puteam să îi privesc în ochi pe aceşti tineri. Aşadar, sper, sper, mă aştept şi sper că vom avea o decizie care să fie acceptabilă. Am vorbit cu preşedintele şi cu prim-ministrul, atât cu precedentul, cât şi cu cel actual, domnul Ciolacu, pentru a găsi o soluţie'', a mai spus Metsola.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6361 RON
0.00770
GBP
GBP: 5.8194 RON
0.00060
HUF
HUF: 1.2736 RON
-0.00460
BGN
BGN: 2.5441 RON
CHF
CHF: 5.0891 RON
0.00570
Convertor valutar

Rezultat: ---