Politic

Klaus Iohannis, pe lista posibililor candidați pentru președinția Comisiei Europene

schedule 25 apr. 2024, 14:46

Klaus Iohannis, pe lista posibililor candidați pentru președinția Comisiei Europene
Digi24/Youtube
Klaus Iohannis este văzut ca posibil succesor al Ursulei von der Leyen la Comisia Europeană, cu șanse de 1 la 5.

Președintele României, Klaus Iohannis, este considerat un posibil succesor al Ursulei von der Leyen la conducerea Comisiei Europene, conform unei analize realizate de publicația Politico. Deși actuala președintă a Comisiei rămâne favorită pentru un nou mandat, poziția ei nu este considerată la fel de sigură ca în trecut, iar Iohannis este menționat ca un candidat cu șanse, având o cotă de 1 din 5 pentru a deveni succesorul lui von der Leyen.

Iohannis este apreciat de liderii europeni, în special de cei conservatori, pentru menținerea României în tabăra pro-europeană și pro-occidentală în contextul crizei din Ucraina. De asemenea, România a respectat regulile pieței comune europene și nu a impus restricții unilaterale pe grânele ucrainene, consolidând astfel reputația președintelui român ca un "jucător de echipă" pro-european.

Un alt argument în favoarea lui Iohannis este dorința unor voci din UE ca un lider din estul Europei să preia conducerea Uniunii. Președintele României, vorbitor de limbă germană și membru al aceleiași familii politice ca și Ursula von der Leyen, este considerat bine poziționat pentru acest rol. În plus, organizarea congresului PPE la București reflectă poziția favorabilă a liderilor europeni față de Iohannis și România.

Totuși, există și argumente împotriva șanselor lui Iohannis, inclusiv reacția unor țări europene la anunțul său privind o posibilă candidatură la NATO. Alți posibili candidați menționați de Politico includ pe Mario Draghi, Roberta Metsola, Christine Lagarde, Andrej Plenkovic și Thierry Breton, fiecare cu diferite șanse și afilieri politice.

Într-o conferință de presă, președintele Iohannis a evitat să comenteze direct pe această temă, menționând că nu va divulga discuții diplomatice și că analiza Politico a fost realizată fără consultarea sa.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---