Politic

România, slabe șanse la Schengen. Analist: „UE va începe să se dezintegreze, acesta este planul lui Putin”

schedule 27 oct. 2023, 09:37

România, slabe șanse la Schengen. Analist: „UE va începe să se dezintegreze, acesta este planul lui Putin”
Foto: Shutterstock

România și-a luat „adio” de la Schengen, cel puțin până la sfârșitul anului. Șeful Guvernului de la Viena, Karl Nehammer, afirmă că spațiul de liberă circulație nu funcționează și trebuie luate măsuri. În aceste condiții, aderarea țării noastre nu se poate lua în discuție. Aflat la Bruxelles, președintele român Klaus Iohannis a criticat poziția Austriei și l-a ironizat pe cancelar. 

România are slabe șanse la Schengen în acest an

„Este puțin deprimant că de la Viena auzi ca și cum o placă s-ar fi stricat, argumentele sunt cel puțin străvezii”, a spus Klaus Iohannis, președintele României.

Replica vine după ce, la începutul săptămânii, cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a spulberat speranțele noastre pentru aderarea la spațiul Schengen

„Austria are o poziţie clară. Extinderea Schengen nu poate avea loc în acest moment. Aceasta nu este o poziţie, subliniez acest lucru în mod explicit, împotriva Bulgariei sau a României”, a declarat Karl Nehammer, șeful Guvernului de la Viena. 
„Granița exterioară a UE trebuie consolidată, lucru pe care noi în România l-am făcut demult. Granița noastră este granița externă a Uniunii și o protejăm foarte bine”, a adăugat Klaus Iohannis, președintele României.
„Fără excepție toți liderii socialiști consideră că România și Bulgaria sunt îndreptățite să facă parte din spațiul Schengen. La fel ca și Consiliul European, Comisia Europeană și Parlamentul European”, este părerea lui Marcel Ciolacu, premierul României.

Chiar și așa, Guvernul României pare că s-a resemnat. Un vot pentru aderarea la spațiul Schengen ar fi oportun doar în momentul în care țara noastră ar avea sprijin din partea tuturor statelor membre, a transmis Ministerul de Interne. Altfel spus, ar trebui să așteptăm ca Austria să își schimbe poziția și să renunțe la dreptul de veto. 

„Austria nu poate renunţa. Şi nu poate renunţa pentru că nu doar cancelarul, care e trecator, dar partidul său va avea de pierdut. Această politică care a transformat România şi Bulgaria în victime a dus la câştiguri electorale. Nu vor renunţa în niciun caz la aceste puncte de vedere”, a explicat Cristian Pîrvulescu, politolog, pentru Observator.

Spațiul Schengen trece printr-o criză fără precedent

Pe plan european, spațiul Schengen trece printr-o criză fără precedent. În fața alertelor teroriste și a migrației ilegale, 11 state membre au reintrodus controale la frontiere.

„Noi vrem să întrăm într-un acord care nu mai funcționează. Realitatea este că spațiul Schengen nu mai functionează și aproape că nu mai există spațiul Schengen.Din cauza migrației foarte multe state și-au închis granițele”, Klaus Iohannis, președintele României. 
„Cu alte cuvinte, sistemul Schengen trebuie reparat. Atât timp cât este în curs de reparare, extinderea nu este posibilă, din punctul nostru de vedere, în acest moment”, Karl Nehammer, cancelarul Austriei.
„Eu cred că fără libertatea de mişcare şi, mai ales, fără libertatea comerţului pe care o presupune Spaţiul Schengen, libertatea de mişcare economică, Uniunea Europeană va începe, încetul cu încetul, să se dezintegreze. Ceea ce, până la urma, este şi planul lui Vladimir Putin”, Cristian Pîrvulescu, politolog.

Totuși, la Bruxelles, europarlamentarii români încă mai speră la o minune înainte de anul nou. Autoritățile de la noi spun că România ar trebui să ceară despăgubiri din partea Austriei pentru poziția luată împotriva noastră. Guvernul a calculat că am pierdut 2% din PIB de când Viena ne ține la poarta Schengen. 

„Dacă cu vorba bună nu au înțeles, despăgubirile de 11 miliarde de euro pentru fiecare an pe care noi nu l-am petrecut în Schengen, trebuie să îi convingă. Dacă nimeni nu îi spune lui Nehammer chestia asta, bineînțeles că va face ce vrea”, Vlad Gheorghe, europarlamentar USR.
„Încercăm să ne jucăm cartea şi să insistăm asupra necesităţii ca România să fie primită în spaţiul Schengen, prin diferitele formule posibile. O aderare completă, o aderare în etape, o aderare parţială, o aderare decuplată”, Victor Negrescu, europarlamentar PSD.

Guvernul Italiei, condus de Giorgia Meloni, a cerut oficial suspendarea Tratatului Schengen. Consiliul pentru Justitie si Afaceri Interne, forul care poate decide aderarea României la Spatiul Schengen, se va reuni la începutul lunii decembrie, la Bruxelles.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9758 RON
0.00070
USD
USD: 4.6438 RON
-0.00650
GBP
GBP: 5.82 RON
-0.01820
HUF
HUF: 1.269 RON
-0.00280
BGN
BGN: 2.5441 RON
0.00030
CHF
CHF: 5.0948 RON
-0.01160
Convertor valutar

Rezultat: ---