Surse: Când ar putea avea loc aderarea României la Schengen
„Bulgaria şi România fac parte din spaţiul nostru Schengen. Să le permitem în sfârşit să intre în spaţiul Schengen, fără alte întârzieri”, a declarat Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, miercuri, la Strasbourg, în plenul Parlamentului European.
Integrarea țării noastre în spațiul Schengen se poate hotărî doar în Consiliul pentru Justiție și Afaceri Interne. Acest lucru înseamnă că porțile spațiului Schengen rămân închise pentru România, atât timp cât Austria se opune ferm aderării noastre la spațiul european de liberă circulație.
„Nehammer sfidează şi umileşte nu doar România, îşi bate joc de tine, dragă Ursula... ne faceţi promisiuni peste promisiuni”, Rareș Bogda, europarlamentar Partidul Popular European (PPE).
„Consiliul are o datorie faţă de 27 milioane de români şi bulgari cărora li se refuză un drept prevăzut de Tratat. Comportamentul abuziv şi sfidător al Guvernului Austriei nu poate continua. E de ajuns, enough is enough!”, Dacian Cioloș, europarlamentar Renew Europe.
Poziția Austriei rămâne neschimbată
Oficial, poziția Austriei rămâne neschimbată. Cancelarul Karl Nehammer și ministrul de Interne, Gerhard Karner, au declarat că Austria nu susține extinderea spațiului Schengen.
Citește și:
Consiliul JAI al UE se reunește astăzi la Bruxelles. Ce șanse sunt să fie discutată aderarea Românie
România, slabe șanse la Schengen. Analist: „UE va începe să se dezintegreze”
Premierul Ciolacu participă la reuniunea trilaterală România - Bulgaria - Grecia, la Varna
Surse citate de Observator susțin încă situația s-ar putea schimba până la finalul anului și România ar putea adera la Schengen în decembrie.
România vrea să ceară despăgubiri pentru pagubele transportatorilor
Între timp, Guvernul României vrea să ceară despăgubiri pentru pagubele transportatorilor. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, susține că pierderile țării noastre se ridică la 2% din PIB, după ce Austria a blocat aderarea noastră la spațiul Schengen.
„Pentru o țară asupra căreia, acum 12 ani, Parlamentul și Comisia au căzut de acord că nu există niciun obstacol legal sau politic ca să adere la Uniune, este esențial ca ea să beneficieze de unul dintre cele mai bune lucruri pe care le oferă statutul de stat membru al UE: libertatea de mișcare”, Roberta Metsola, președinte Parlamentul European.