Politic

Premierul Ciolacu participă la reuniunea trilaterală România - Bulgaria - Grecia, la Varna. Ce subiecte se află pe masa discuțiilor

schedule 09 oct. 2023, 08:43

Premierul Ciolacu participă la reuniunea trilaterală România - Bulgaria - Grecia, la Varna. Ce subiecte se află pe masa discuțiilor
Foto: ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO

Premierul României va ajunge astăzi la Varna, unde se va participa la reuniunea trilaterală România-Bulgaria-Grecia. Iată ce subiecte se află pe masa discuțiilor de la întâlnirea de grad zero. 

Marcel Ciolacu participă la reuniunea trilaterală România – Bulgaria – Grecia

Prim-ministrul Marcel Ciolacu va avea o întrevedere în format trilateral cu omologii săi din Bulgaria, Nikolai Denkov, şi din Grecia, Kyriakos Mitsotakis, precum şi întâlniri în format bilateral cu prim-miniştrii celor două ţări.

Discuțiile se vor axa pe creșterea capacității pe conducta de gaz Brua, acea conductă de 182 de kilometri între Grecia și Bulgaria care deschide ușa către noi surse de aprovizionare pentru Europa. 

Proiectul a devenit realitate după o amânare de aproape un deceniu. Zece țări europene speră că prin această instalație să scape de gazul rusesc.

O altă temă care va fi abordată la această întrunire este legată de dezvoltarea infrastructurii. Un nou pod peste Dunăre va deveni realitate la ruse, iar România are speranța că astfel va crește și navigabilitatea în perioada următoare, pe Dunăre.

Premierul României și cel al Bulgariei vor vorbi și despre aderarea la spațiul Schengen și, totodată, despre strategiile pe care le vor avea în perioada următoare. 

De altfel, Marcel Ciolacu a transmis că va da Austria în Judecată la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, dacă va bloca aderarea României la spațiul european de liberă circulație la consiliul JAI din decembrie.

„Acest format trilateral reprezintă un factor de consolidare a cooperării între ţările noastre şi în regiune în domenii de importanţă strategică nu doar pentru noi, ci pentru întreaga Europă, mai ales în acest context complicat pe care îl generează războiul declanşat de Rusia asupra Ucrainei.
Întâlnirile pe care le voi avea la Varna vor fi o continuare a discuţiilor pe care le-am avut deja cu omologii mei din Bulgaria şi din Grecia şi sunt convins că soluţiile pe care le putem găsi împreună în direcţia obiectivelor regionale deschid perspective de integrare şi pentru proiecte de interes pentru România", a declarat premierul Marcel Ciolacu

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---