Social Educație Politic

Profesorii și Guvernul față în față, duminică. Ce miniștri vor participa la negocieri

schedule 21 mai 2023, 11:42

Profesorii și Guvernul față în față, duminică. Ce miniștri vor participa la negocieri
Mircea Moira / Shutterstock

Sindicatele din Educație se întâlnesc cu reprezentanții Guvernului, duminică, 21 mai, pentru o nouă rundă de negocieri cu privire la greva profesorilor care ar urma să aibă loc luni, 22 mai.

Ultimele negocieri dintre sindicatele din România și Guvern

După valul de amenințări cu greva generală, premierul Nicolae Ciucă le-a propus sindicatelor din Educație să se așeze la o masă rotundă pentru a discuta și a negocia în scopul de a evita greva generală și pentru a găsi soluții la nemulțumirile lor. Liderii sindicatelor profesorilor au decis să accepte invitația premierului.

La întâlnirea de duminică au anunțat că participă preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, dar şi ministrul Muncii, Marius Budăi, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu şi ministrul educaţiei, Ligia Deca.

Reprezentanții Guvernului sunt constrânși să găsească rapid o soluţie pentru revendicările cadrelor didactice, deoarece în caz contrar, luni, profesorii din România vor intra în grevă generală pe termen nelimitat.

„Noi, la nivelul familiilor suntem nemulţumiţi”

Președintele Federației Părinților a declarat că Guvernul și-a manifestat interesul pentru negocieri abia pe ultima sută de metri, lucru care i-a indignat destul de mult.

"Nu ştiu de ce au lăsat pe ultima sută de metri. Asta arată interesul actualului guvern faţă de sistemul educaţional, ceea ce, vă spun direct şi cu responsabilitate, este ceva de noaptea minţii.
De o săptămână este anunţată această grevă. A fost o perioadă de câteva zile de grevă de avertisment şi de abia duminică vor să discute astfel încât, probabil că au impresia că mâine se va linişti treaba. Nu! Sub nicio formă! Este prea în scurt!
Ne dăm seama că aceste discuții nu se vor purta aşa de pe o zi pe alta şi că necesită timp, ceea ce înseamnă că noi, la nivelul familiilor suntem nemulţumiţi, în sensul în care într-adevăr greva generală începe luni", a declarat Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Părinţilor.

Liderii celor două mari federaţii sindicale din învăţământul preuniversitar, Simion Hăncescu si Marius Nistor, menționează că guvernanţii sunt se fac responsabili pentru situația în care s-a ajuns astăzi.

„Oferta va ajunge la oameni. Oamenii sunt cei care decid. Nu putem lua o decizie astăzi" a declarat Hăncescu. 

Acesta a mai subliniat că nimeni nu va accepta ca Guvernul să introducă doar o majorarea a salariilor profesorilor debutanţi, iar veniturile altor profesori să stagneze. Sindicatele propun ca Guvernul să ia în calcul şi majorarea salariilor celor cu vechime în sistem.

„Nu acceptă nimeni să dea la debutant această mărire şi să dea trei lei la cei care au vechime mare. Nu intrăm acum în procente, aşteptăm să vedem cu ce vine guvernul, s-ar putea să avem surpriza să ne spună că nu se poate. Greva de mâine va avea loc. Greva nu este a noastră, este a oamenilor, ei au semnat pentru grevă, ei decid dacă fac sau nu greva mai departe”, a declarat liderul FSLI.


SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 5 voturi
Nu: 13 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

18 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9695 RON
0.00350
USD
USD: 4.6078 RON
0.00070
GBP
GBP: 5.8126 RON
0.00410
HUF
HUF: 1.2621 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5409 RON
0.00170
CHF
CHF: 5.1124 RON
-0.02100
Convertor valutar

Rezultat: ---