Educație Social

Ligia Deca: „15.000 de profesori au renunţat la greva generală”. Peste 50% dintre aceștia încă protestează

schedule 06 iun. 2023, 13:47

Ligia Deca: „15.000 de profesori au renunţat la greva generală”. Peste 50% dintre aceștia încă protestează
LCV / Shutterstock

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat că 15.000 de profesori au renunțat la greva generală. Din păcate, mai bine de jumătate dintre aceștia continuă să protesteze și să își ceară drepturile.

15.000 de profesori au renunțat la grevă. Mai bine de jumătate din dascăli continuă protestele

Ministrul Educației, Ligia Deca, a transmis că mai bine de 50% din profesorii din România continuă greva generală și continuă protestele prin care își strigă nemulțumirea și își cer drepturile. Ministrul a mai solicitat să se facă recuperare pentru materia pierdută în aceste două săptămâni, asta ca "până la finele anului şcolar să puteam avea atât o recuperare din punct de vedere educaţional, cât şi oamenii să recupereze zilele pe care nu le vor avea plătite din cauza protestului".

"În ceea ce privește procentul de personal aflat în grevă la nivelul județelor, avem județe care au în jur de 25% participare din total personal a grevă, mă refer la Prahova și avem și județe în care încă participarea este destul de mare, de exemplu Hunedoara, unde este undeva la 80%. Ceea ce pe noi ne bucură este trendul descendent.

Oficialul spune că încet-încet, dascălii revin la ore, revin în școli și continuă anul școlar. Iar acest lucru le permite ca în fiecare școală să se organizeze un program de recuperare special.

„Până la finalul anului școlar ă putem avea atât o recuperare din punct de vedere educațional, cât și oamenii să poată să recupereze zilele pe care nu le vor avea plătite în ceea ce privește salariul pe luna mai, ca urmare a acțiunii lor de protest", a declarat ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

Peste 1.000 de unități de învățământ în care nicio persoană nu face grevă

În momentul de față, profesorii care vor să renunțe la grevă trebuie să depună cerere scrisă. Până acum, 15 mii de persoane, dintre care 10 mii de profesori au renunțat la grevă, iar ministrul spune că este abia începutul.

"De la unitățile de învățământ și ca urmare a măsurilor luate de Guvernul României și ca urmare a ordonanței de urgență 53, de la 1 iunie, care prevede majorările salariale în învățământ, putem anunța că în acest moment avem circa 15.000 de persoane care lucrează în învățământ care au renunțat la grevă, dintre care peste 10.000 sunt cadre didactice. În acest moment avem peste 1.000 de unități de învățământ în care nicio persoană nu face grevă. Este o dovadă de încredere a cadrelor didactice în măsurile luate de Guvern", a mai precizat ministrul Ligia Deca.

Marți, ministrul Educației, Ligia Deca, a avut o întâlnire cu sindicaliștii din învățământ, care se află în grevă de mai bine de două săptămâni. Până în prezent, profesorii nu au acceptat propunerile venite din partea Guvernului și sunt hotărâți să continue greva până când vor obține ceea ce își doresc.

Ministrul Ligia Deca a avut o întrevedere cu sindicaliştii din învăţământ, cu părinţii şi elevii pentru a încerca să negocieze, să găsească o soluție și să pună capăt grevei.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---